Vänskapsbänkar som bär på unika berättelser ska locka till samtal

På sju platser runt om i Norrköping står det numera spårvagnsgula bänkar med syftet att sätta sken på psykisk ohälsa och få fler att våga prata. "Det är en ära att få dela mig och kanske kunna hjälpa andra", säger Conny Johansson.

Tarik Campara, Begoña Campillos och Conny Johansson, tre av personerna som delat med sig av sina berättelser om psykisk ohälsa.

Tarik Campara, Begoña Campillos och Conny Johansson, tre av personerna som delat med sig av sina berättelser om psykisk ohälsa.

Foto: David Gagnert

Norrköping2024-10-17 12:00

Nyheten i korthet

  • I Norrköping har sju "vänskapsbänkar" placerats ut på olika platser för att uppmärksamma psykisk ohälsa och uppmuntra till samtal. Varje bänk innehåller en QR-kod som leder till personliga berättelser.
  • Projektet har deltagare med erfarenhet av psykisk ohälsa, inklusive Conny Johansson, som hjälpte till att tillverka bänkarna. Han uttrycker att det varit "ångestframkallande" men bra att arbeta med projektet.
  • En åttonde bänk kommer att placeras ut baserat på en omröstning på kommunens sociala medier. Projektet är en del av kommunens förebyggande arbete mot psykisk ohälsa.

Conny Johansson är på många sätt en centralfigur när det kommer till kommunens nya satsning som går under namnet vänskapsbänkarna. Han har varit med och tillverkat bänkarna och han är dessutom en av sju personer med erfarenhet av psykisk ohälsa som delar med sig av sina erfarenheter i projektet.

– Det har varit lite ångestframkallande att jobba med det, men bra. Det är lätt att glömma hur illa det varit nu när livet är bra. Det har varit nyttigt att få se tillbaka på livet med nyktra och drogfria ögon, säger Conny Johansson.

undefined
Conny Johansson och Tarik Campara bakom bänken och Magdalena Asplund, Begoña Campillos och Eva-Britt Sjöberg sittandes på densamma.
undefined
Tarik Campara, Begoña Campillos och Conny Johansson, tre av personerna som delat med sig av sina berättelser om psykisk ohälsa.
undefined
Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) invigde bänkarna tillsammans med bland andra Annika Nygren (till vänster), strateg på samhällsbyggnadskontoret och Magdalena Asplund, strateg för social hållbarhet.

Konceptet med vänskapsbänkar finns på flera håll i Sverige och på andra platser i världen. Tanken är att de ska bjuda in folk att sätta sig och dela med sig av sina tankar och känslor. På bänkarna som nu står på sju olika platser i Norrköping finns det en QR-kod som man kan läsa av för att ta del av sju personliga berättelser. Bland annat Conny Johanssons, Tarik Camparas och Begoña Campillos. 

– Jag sa ja på en gång när jag fick frågan. Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa, säger Begoña Campillos som mor till en dotter med psykisk ohälsa.

undefined
Vänskapsbänkarna är tänkt att locka till samtal.
undefined
Genom att scanna in koden som finns på bänkarna kommer man till en sida där sju personer berättar om sina erfarenheter med psykisk ohälsa.

Tarik Campara föddes och växte upp i krigets Sarajevo och lider av post traumatisk stress, det tog tid innan han vågade prata om hur han mådde.

– Det kändes inte okej att prata om mig själv. Jag kände mig självisk och skämdes. Nu vill jag hjälpa andra som jag har blivit hjälpt, säger han.

undefined
Den vänskapsbänk som blev föremål för invigningen står i Strömparken.

En av bänkarna står i Strömparken där projektet invigdes av Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd med ansvar för folkhälsofrågor.

– Vi hoppas rädda liv, allt vi kan göra för att minska psykisk ohälsa blir suicidprevention, konstaterar hon.

Idén om vänskapsbänkarna föddes redan förra året i den grupp i kommunen som jobbar med förebyggande arbete när det gäller psykisk ohälsa. En av de som sitter med i den är Magdalena Asplund, strateg för social hållbarhet.

undefined
Sju vänskapsbänkar finns utplacerade i Norrköping. Och en åttonde ska tillkomma efter omröstning.

– I våras kände vi att det var läge att dra igång det och folk ville vara med. Det är ett viktigt initiativ inte minst då suicidsiffrorna i Sverige gick upp förra året, säger Magdalena Asplund.

Tror du att bänkarna kommer få fler att öppna upp sig?

– De kan nog väcka tankar, om man läser det står. Det är ju inbjudande bänkar.

Sju bänkar är som sagt utplacerade i Norrköping, en åttonde ska tillkomma. Var den ska placeras avgörs via en omröstning på kommunens sociala medier.

Karta: Strömparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!