Det var andra gången i modern tid, som Eon själva uttryckte det, som allmänheten bjöds in till Eons verksamhet på Händelöverket. Senast var 2019 då det kom 1 500 besökare och det var tydligt att intresset har bestått.
– Det är jättekul att kunna bjuda in allmänheten och visa upp vår verksamhet och nu måste vi nog göra det oftare, säger Björn Persson som är regionschef på Eon.
De var noga med att det inte var något öppet hus då Händelöverket är ett skyddsobjekt, men väl en familjedag. Besökarna kunde bland annat vara med i en sorteringstävling, prova lyckan i fiskedam, provsitta sopbil och hjullastare samt spela boll med spelare från IFK Norrköpings damlag. Dessutom kunde den äldre publiken få en inblick i verksamheten på Händelöverket genom olika utställare och inte minst genom att få följa med upp på toppen av en av verkets pannor.
– De flesta vet inte vad var fjärrvärmen kommer ifrån, det är coolt att vi får visa upp hur det går till, säger Hanna Wahlberg, marknadsansvarig på Eon i Norrköping.
Bland besökarna fanns Jenny Landin med döttrarna Liv, 6, och Iris, 4.
– Det bästa har varit att få källsortera, fiskdammen och se stora fina sopbilar. Jag tycker det är roligt att barnen får se hur det funkar i samhället och vad som är viktigt, säger Jenny Landin.
Daniel Thapper var på plats med Vilmer, 6, och Bianca, 4, och han var på samma linje.
– Det är ett litet äventyr med barnen och det är både utbildning och roligt, säger han efter att barnen varit med i sorteringstävlingen.
Eon har monopol på elnätet i Norrköping och förra året rapporterade Folkbladet om en prisökning som stack ut jämfört med snittet i riket. Priset för fjärrvärme, el och avfall hade då stigit med 14,2 procent. Även nästa år kommer Eon höja priset, då med sex procent. Anledningen är behov av investeringar, menar Björn Persson.
– De nästa två decennierna är prognosen att elkonsumtionen kommer att fördubblas vilket innebär att destruktionen av el också måste fördubblas. Nätet vi har i dag är inte byggt för det, säger Björn Persson.
Samtidigt gjorde Eon en vinst på 31 miljarder 2023 vilket innebar generösa avkastningar för aktieägarna. Men det ser inte Björn Persson som problematiskt
– Vi är ett privat företag och aktieägarna vill ha en rimlig avkastning för det de satsat. Jämfört med många andra privata företag tycker jag att vi har en rimlig avkastning.