Succé före start för ny utbildning
NORRKÖPINGIgår var det upprop för Hälsouniversitetets nya socionomutbildningar i Norrköping. Programmet med inriktning på socialpedagogik är en succé redan innan det dragit igång. Den är en av universitetets mest sökta utbildningar.
Igår tog Jenny Jonander och Elisabeth Ericin från Norrköping klivet in i universitetsvärlden. Det var upprop för Hälsouniversitetets nya socionomutbildningar. FOTO: JANNE FORSBY
Foto: Fotograf saknas!
Programmet har tre olika inriktningar: en allmän förlagd till den filosofiska fakulteten i Linköping samt socialpedagogik och social omvårdnad vid Hälsouniversitetet i Norrköping.
<b>Mer verklighetsförankring</b>
- Vi har mer kontakt med verkligheten i Norrköping eftersom vi som arbetar där kommer från fältet. Vi har olika styrkor i Norrköping och Linköping och kommer kunna dra nytta av varandra, säger, säger Gunnel Östlund, programstudierektor i Norrköping.
Den mest populära är inriktningen är den mot socialpedagogik med nio till tio sökande per utbildningsplats. Det gör utbildningen till en av Linköpings universitetets mest attraktiva.
En av dem som kommit in på den är Jenny Jonander från Norrköping. Hon har på nära håll sett hur missbruk av droger kan bryta ned en människa och lockas av att arbeta med behandling av vuxna missbrukare.
- Idag är samhället dåligt på att hjälpa före detta missbrukare och risken är att de faller in i missbruk igen. Drogerna är bara ett telefonsamtal bort. Jag skulle vilja förbättra stödet för den gruppen, säger Jenny.
Jenny berättar hon kommer från en miljö där det finns någon akademisk tradition.
- Därför känns det här som ett stort kliv, säger hon. Jag var väldigt nervös i morse, det är en helt ny värld. Men jag känner redan att jag valt rätt.
Elisabeth Ericin ska gå inriktningen mot social omsorg och vill arbeta med människor.
- Jag vill hjälpa andra och allra helst vill jag jobba för att hjälpa barn som utsatts för sexuella övergrepp, berättar hon.
Gårdagens upprop var förlagt till Birgittaskolan i Linköping, där utbildningen inleds med en åtta veckors-kurs. Den är gemensam för vårdyrken som läkare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och socionomer.
- Det syftar till att skapa en grund för kommande samarbete inom vård, omsorg och socialt arbete. Det är viktigt eftersom studenterna kommer samarbeta med de yrkesgrupperna i framtiden, säger Gunnel Östlund.
De nya socionomutbildningarna är baserade på problembaserad inlärning i mindre grupper med handledare och traditionella föreläsningar.
- Genom att arbeta i mindre grupper tränas den sociala kompetensen, man lär sig lösa problem i gruppen och det är värdefullt i yrkeslivet, säger Gunnel Östlund.
<b>Magisterexamen</b>
Till skillnad från andra socionomutbildningar i landet, där studenterna lämnar utbildningen med en socionomexamen efter tre och ett halvt års studier kan studenterna på de nya socionomutbildningarna läsa ytterligare ett halvår och få en magisterexamen i socialt arbete.
De sista terminerna kan studenterna välja inriktning mot funktionshinder och handikapp, äldreomsorg, barn och familj samt ledning, organisering och förändring av socialt arbete.