När Folkbladet kommer på besök i lektionsalen på Kåkenhus är man mitt inne i en frågestund om sociala medier. Eleverna från Erlaskolan agerar lärare den här dagen och någon lärarstudent ställer en fråga om ”Periscope”, en livesändningsapp som är omdiskuterad just nu. En annan undrar vad eleverna tycker om åldersgränser på sociala medier och detta visar sig eleverna vara positiva till under förutsättning att det finns bra skäl.
Det handlar om ett projekt drivet av Anders Skanetofth, utvecklingsledare på utbildningsföretaget Lärande i Sverige AB samt Linnea Stenliden, lektor på institutionen för samhälls- och välfärdsstudier på Linköpings universitet (Liu) som startade i augusti.
– Det är Kungliga tekniska högskolan som sökt statliga medel för att driva projekt om hur universitet kan samverka med samhället utanför. Tio universitet deltar varav Liu är ett, berättar Anders Skanetofth.
– Linnea Stenliden har sedan sökt organisationer utanför universitetet att samarbeta med och det är där vi kommer in i bilden.
Som en del i detta projekt besökte alltså på onsdagen tio elever från fjärde- femte- samt åttondeklasserna på Erlaskolan Kåkenhus på Campus Norrköping för att berätta om hur de använder digitala verktyg och sociala medier i skolmiljön.
– Vi vill ge lärarstudenterna möjlighet att ta del av hur man jobbar med digitala verktyg i skolan, säger Anders Skanetofth som menar att detta inte finns i någon större omfattning på lärarutbildningen.
– Vi har märkt att många lärarstudenter känner sig lite vilsna inför det här.
Efter frågestunden är det paus och Folkbladet passar på att prata med några av Erlaskolans elever.
Hur känns det att vara lärare för lärarstudenter?
– Det har känts bra, jag var lite nervös i början men när man har klarat av det är man stolt över sig själv, säger Emilia som går i fyran och får medhåll av Zack och Jonathan från klass fem.
– I första passet har vi pratat vilka sociala medier man använder och åldersgränser och så, berättar Jonathan.
Så fortsätter lektionen som börjar med en genomgång av Anders Skanetofth, det här passet ska eleverna göra fem redovisningar om digitala verktyg de använder i skolan såsom till exempel Titanpad, Padlet och Google drive. Utvecklingen går fort när det gäller den här utvecklingen och i framkant ligger som vanligt de unga, inte minst vad gäller användandet av sociala medier.