Strömavbrott att vänta när miljonsatsningen går i mål

I veckan kommer ungefär 1000 av E.ON:s kunder ute i området kring Vånga och Grensholm drabbas av längre strömavbrott.

Ett idogt arbete.

Ett idogt arbete.

Foto: Axel Johansson

Norrköping2021-03-30 12:00

E.ON har de senaste åren arbetat med att bygga en ny transformatorstation vid Viggesätter, mellan Vånga och Grensholm.

Den gamla stationen har funnits där sedan 50-, 60-tal och därmed nått sin livslängd. I samband med arbetet har vissa kunder i området fått utstå vissa kortare strömavbrott.

På onsdag sker den sista kopplingen mellan den gamla transformatorstationen och den gamla. I samband med övergången kan upp mot 1 000 kunder få utstå längre avbrott på upp mot åtta timmar.

Planeringen för den nya stationen påbörjades för ungefär tre år sedan, berättar Patrick Berggren som är E.ON:s projektledare.

– Jag har varit med och arbetat med det här från början till slut så det känns härligt att gå i mål med det här arbetet, säger Patrick Berggren. 

– Själva bygget påbörjades vid årsskiftet 2019-2020 men det föregicks av lång projektering, upphandling och liknande.

– Terrängen kring stationen är lite besvärlig vilket bidragit till att det tagit lång tid. Vi har behövt spränga en del av berggrunden.

När man kopplat om strömmen till den nya transformatorstationen kommer man att riva den gamla stationen.

– Det är alltid skönt när man bygger bort äldre grejer och får in nytt och fräscht. Sådana här skiften sker inte särskilt ofta eftersom det är så lång livslängd på transformatorstationer. Det är stora investeringar.

Vad kostar det att göra den här uppgraderingen?

– I runda slängar, ungefär 15 miljoner kronor. Med tanke på att det endast berör ungefär 1 000 kunder är det en stor satsning.

Björn Persson som är kommunikationchef vid E.ON i Norrköping säger att investeringen är viktig för företagets kunder ute på landsbygden.

– Det är viktigt att alla våra kunder garanteras säker el. Det finns alltid en risk med äldre transformatorstationer. Fel spänningar kan gå ut till kunder och då kan deras elektronikutrustning faktiskt gå sönder, säger han.

Den närliggande marken ägs av grannen Ola Larsson. Han berättar att han till en början var lite skeptisk till bygget men att han och hans fru nu förlikat sig med planerna.

– Vi har känt oss lite oroliga för att folk ska stanna till här och skräpa ner på ytan som uppstår när den gamla transformatorstationen försvinner, säger Ola Larsson som har bott här nästan hela livet. 

– Det positiva är att jag får en ny plats att sitta på pass. Det finns många hjortar häromkring, skrattar Ola Larsson.

Björn Persson och Patrick Berggren ser fram mot att gå i mål med arbetet.
Björn Persson och Patrick Berggren ser fram mot att gå i mål med arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!