Det borde finnas nÄgot för alla smaker pÄ International Food Festival. Yassa frÄn VÀstafrika, arepas frÄn Venezuela och langos frÄn Ungern Àr bara nÄgra av de rÀtter som gÄr att hitta bland de 23 stÄnden. Carita Nord Isgren, projektledare för Augustifesten, sÀger att matmarknaden Àr ett viktigt inslag i festligheterna. Marknaden Àr hÀr för andra gÄngen under Augustifesten.
â Vi provade det i samband med Augustifesten 2019 och det blev jĂ€tteuppskattat. Det Ă€r verkligen ett hĂ€rligt inslag, sĂ€ger Carita.
Robert Norrhede Àr eventmanager pÄ matfestivalen och upplever en stor efterfrÄgan. Han tror att pandemin spelar in, att det finns ett uppdÀmt behov bland folk av att Àta ute och trÀffa folk.
â I Ărebro hade vi ungefĂ€r 100 000 gĂ€ster under fem dagar. Det sa bara bom, det var helt sjukt! sĂ€ger han.
Hur mÄnga gÀster förvÀntar ni er hÀr?
â Ănnu fler.
Bland stÄnden stÄr Piotr Warunek och sÀljer grekiska oliver, nötter frÄn Mellanöstern, baklava frÄn Libanon och turkiska sötsaker. Han kommer frÄn Polen, bor sen lÀnge i London, och har i 20 Är sÄlt delikatesser pÄ matmarknader runt om i Europa.
â Jag reser runt nio mĂ„nader om Ă„ret, sĂ€ger han.
Hinner du se nÄgot av platserna du besöker?
â Ja absolut. Jag jobbar cirka fyra dagar per vecka sĂ„ jag hinner trĂ€ffa lokala mĂ€nniskor dit jag Ă„ker. Jag har varit i mĂ„nga lĂ€nder men Sverige Ă€r det bĂ€sta land jag varit i. MĂ€nniskorna Ă€r vĂ€ldigt trevliga och vĂ€nliga hĂ€r, sĂ€ger han.