Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort intresse för kooperativ

Det finns ett växande intresse bland unga för att starta kooperativa företag. Det vill rådgivningscentret Östgöta Coop Center Coompanion i Norrköping ta vara på. Nästa år gör man en storsatsning på information i skolorna.

Slår ett slag för kooperativt företagande. Rådgivarna Kjell Eriksson och Camilla Carlsson vid Östgöta Coop Center i Näringslivets hus i Norrköping.Foto: Janne Forsby

Slår ett slag för kooperativt företagande. Rådgivarna Kjell Eriksson och Camilla Carlsson vid Östgöta Coop Center i Näringslivets hus i Norrköping.Foto: Janne Forsby

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2006-12-09 06:00
Sedan i somras finns Östgöta Coop Center med rådgivarna Camilla Carlsson och Kjell Eriksson i Näringslivets hus på Drottninggatan, efter att tidigare ha huserat tillsammans med HSB. Deras uppgift är att initiera nya verksamheter i kooperativ form. Rådgivningen är gratis.
- Vi är ett nyföretagarcentrum för kooperativt företagande, säger Kjell Eriksson.
En attitydundersökning bland unga i Östergötland 2004 visade att 65 procent skulle vilja driva företag tillsammans med några andra.
- Unga människor har ofta inte kapital att sätta in i ett företag. En ekonomisk förening är en bra form om man vill förverkliga en idé tillsammans med andra, säger Camilla Carlsson och Kjell Eriksson.

Satsning på unga
Kooperativa företag i form av ekonomiska föreningar är en demokratisk form som de tror attraherar dagens unga. De som är verksamma i föreningen driver själva verksamheten och bestämmer över hur den ska utvecklas och hur resultatet ska användas. Varje medlem har en röst. Det är lätt att få tillbaka sin insats om man flyttar från orten.
- Vi gör en speciell satsning 2007 mot unga, för att informera dem om möjligheterna, säger Camilla Carlsson.
I Norrköping har flera band gått samman i den ekonomiska föreningen Grammofonkollektivet i Swartzens valv. Regional matkultur är ett annat lokalt exempel, liksom Right Light, elektriker i Norrköping som samverkar för att kunna ta större uppdrag, och fotvårdskliniken Duvan i Linköping, där fem småföretagare samsas i stor lokal med gemensam reception.
I Norrköping har egenanställningsföretaget EgenE startat, där man kan hyra sin egen arbetsgivare. Lösningen för den som har egna kunder inom tjänstesektorn men vill ha hjälp med att fakturera och betala sociala avgifter.

Större bredd
Kooperativa förskolor, pensionärer som bildar kooperativ för sitt boende, friskolor, arbetskooperativ och vårdcentraler som tas över av personal är fler exempel ur den kooperativa floran.
- Intresset för ekonomiska föreningar ökar, liksom bredden på dem, säger Kjell Eriksson.
Rådgivningscentret Östgöta Coop Center Coompanion är en ekonomisk förening med bland andra HSB, LRF, Norrköpings kommun, LO och ABF som medlemmar. Centret får 1,2 miljoner kronor från näringslivsdepartementet och ca en halv miljon från medlemmarna. Verksamheten är en del i länets tillväxtprogram för nya företag och nya jobb.
Fakta kooperation
Kooperation betyder samarbete.
Kooperation är en form av ekonomisk samverkan där medlemmarna själva tar ansvar och driver en rörelse som de har behov och nytta av.
Ett kooperativ drivs oftast i företagsformen ekonomisk förening.
Antalet kooperativa företag i Sverige har ökat med 35 procent sedan slutet av 1990-talet. I Östergötland är utvecklingstakten svagare, 24,6 procent.
Exempel på nystartsverksamhet: samverkan mellan småföretag, besöksnäring och turism, arbetskooperativ, kvinnligt företagande, äldreboende med inbyggd service, och alternativ till offentligt driven verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om