Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort intresse för att prata om integration

Fadderverksamhet för att integrera människor i samhället. Det var ett förslag som kom upp på en idékväll om integration i Arbetets museum på onsdagskvällen.

Integration. Det diskuterades på Arbetets museum på onsdagskvällen. Här pratar initiativtagare Eva Lundgren Stenbom med den ena moderatorn Ruweida Ahmed. Efter en gemensam paneldebatt var det dags att sätta sig i smågrupper.

Integration. Det diskuterades på Arbetets museum på onsdagskvällen. Här pratar initiativtagare Eva Lundgren Stenbom med den ena moderatorn Ruweida Ahmed. Efter en gemensam paneldebatt var det dags att sätta sig i smågrupper.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2015-04-22 21:56

”Jag möter så mycket människor som säger att de vill se en bättre integration, och de vill vara delaktiga själva". Så skrev initiativtagare Eva Lundgren Stenbom, från den ideella föreningen Imagine (what we can do) i sin inbjudan till idékvällen om integration.

– När vi började planera för det här i december så hoppades vi på att kunna få ihop runt 30-40 personer, sa Eva Lundgren Stenbom som hade fått med sig Norrköpings kommun och Arbetets museum som arrangör.

Intresset för integrationsamtal visade sig var mycket större än så. Runt 150 personer, i alla åldrar och från olika bakgrunder, kom på onsdagskvällen till Arbetets museum.

Vem är det som ska integreras – och hur, var temat för diskussionen.

Eva Lundgren Stenbom inledde med att berätta om en hel del goda integrationsexempel runt om i landet. Därefter ställde moderatorerna Erika Pohjanen och Ruweida Ahmed frågor till panelen som bland annat bestod av politiker, representanter från kyrkan och olika föreningar.

– Ett av de största problemen är bristen på kontakter och nätverk. Hur kan vi lösa det?

Här var panelen överens. Att nätverka och att få svenska vänner är viktigt för integrationen.

– Praktik är också viktigt för att få en inblick i arbetslivet och för att träffa svenskar. Men det är inte lätt, hur gör vi här, fortsatte Erika Pohjanen.

Flera av paneldeltagarna gav exempel på praktik som fungerat. Andra var mer kritiskt inställda.

– Många med annan bakgrund har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, sa Samron Dawit, från Rädda barnen.

Även Jabril Muxudiin från Somaliska ungdomsföreningen lyfte fram det här.

– Arbetsgivare kollar på mitt namn och undrar var jag kommer ifrån.

En man i publiken nämnde faddersystem som en bra integrationsidé.

– Det finns kommuner som har flyktingfaddrar för att hjälpa till med det vardagliga och praktiska. Det vore jättekul om den idén kom upp här i stan, sa kommunalråd Lars Stjernkvist.

Enligt Tomas Lindquist, som ansvarar för sociala frågor på Hyresbostäder, så jobbas det redan med det i kommunen.

– Vi samarbetar med volontärer i stan och intresset har varit jättestort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om