Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Största katastrofen"

– Rysshärjningarna var den största katastrofen någonsin för Norrköping! Det fastslog Anders Lindkvist från Norrköpings stadsmuseum.




Givetvis var det soldatfruar på plats, som ordnade soldatmat, bland annat köttsoppa över öppen eld.

Givetvis var det soldatfruar på plats, som ordnade soldatmat, bland annat köttsoppa över öppen eld.

Foto: Sören Boström

Norrköping2019-07-30 19:00

NORRKÖPING

Och det konstaterade han på tisdagen, när katastrofens 300-årsjubileum högtidlighölls vid en ceremoni på Tyska torget.

Många Norrköpingsbor kom till det här karolinerlägret, där man förutom Stenbocks karoliner, också fick se tidsenliga kanoner och flintlåsgevär och även hästen Krans, som drog runt hästägaren Mathias Stern på en likaledes tidsenlig vagn.

– Och just såna här hästar, nordsvenskar, hade även karolinerna på 1700-talet, för att dra kanoner och annat material, berättade Mathias Stern. Däremot hade de lite mer lättridna hästar själva, när de drog fram.

Hur många Norrköpingsbor var det som dog de där dagarna för 300 år sedan?

– Inte så många faktiskt, för de allra flesta lyckades fly undan ut på landsbygden, sa Anders Lindkvist. Katastrofen var istället att dels brände ryssarna upp stora delar av Norrköping, efter att de plundrat husen, dels brände Norrköpingsborna själva ner en del hus, för att försvåra situationen för ryssarna.

– Egentligen, säger Anders Lindkvist, kan man säga att bara två hus räddades, nämligen det där restaurang God Vän ligger idag och så ett hus precis bredvid restaurangen. Ryssarna sparade dom gårdarna eftersom det var där de åt och sov över.

Stadsmuseet har en utställning om rysshärjningarna, det hålls föreläsningar och en bok har givits ut. Och så det här spännande soldatlägret på Tyska torget!

– Ja, det känns som vi verkligen högtidlighållit det här mörka historiska minnet i Norrköpings historia, på ett mycket levande och intressant sätt, fastslog Anders Lindkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om