För ett år sedan påbörjade Socialstyrelsen en verksamhetstillsyn av patologikliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Detta efter att kliniken varit inblandad i elva lex Maria-ärenden, och flera enskilda klagomål, de senaste fyra åren.
Under tillsynen kunde Socialstyrelsen konstatera att verksamheten brast inom flera områden.
Ett av de största och mest akuta problemen var att svarstiderna från patologkliniken var alldeles för långa, vilket innebar en direkt fara för patientsäkerheten.
Socialstyrelsen krävde att kliniken vidtog omedelbara åtgärder för att komma tillrätta med situationen.
Dålig organisationTrots att det gått ett halvår sedan dess är väntetiderna fortfarande lika långa.
- I maj dröjde det sju veckor innan vi fick ett provsvar - då skrev vi en avvikelserapport. Så någon varaktig förbättring har inte skett, konstaterar Leif Hidmark, överläkare vid Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset, som är starkt kritisk till ledningen på patologkliniken, och menar att bristerna beror på dålig organisation.
- Själva analysen tar tio minuter, högst en halvtimme. Den borde de kunna göra samma dag provet kommer in. Ledningen tar inte det här på allvar. De använder sina väntetider för att trycka på om mer resurser. Tar de bort väntetiderna kanske det ryker en tjänst, säger Leif Hidmark.
UtlandsrekryteringarI Socialstyrelsens utredning ifrågasätts också om arbetet på patologkliniken är organiserat på bästa sätt. Enligt redovisad statistik framkom det att anställda läkare endast arbetar med diagnostik 20 procent av sin arbetstid.
Ann-Charlotte Mengel, verksamhetschef för patologkliniken, håller med om att väntetiderna fortfarande är för långa. Men menar att flera åtgärder genomförts för att komma tillrätta med problemet.
- Idag utnyttjar vi våra läkarresurser på ett mer effektivt sätt. Biomedicinska analytiker har tagit över en del av läkarnas uppgifter. På så vis har patologerna mer tid att ägna åt diagnostik, säger Ann-Charlotte Mengel.
Fler patologerHon hävdar dock att den största orsaken till väntetiderna beror på att det fattas patologer.
- Vi har idag tio anställda patologer, och skulle behöva vara 16 om man ser till den arbetsmängd vi har. Nu har vi rekryterat två patologer från Grekland. Men det kommer dröja innan de kan börja arbeta, eftersom det måste lära sig svenska först, säger hon.
Patologkliniken har tidigare varit i blåsväder. I början av året blev en inhyrd patolog som arbetat vid kliniken i flera år av med sin läkarlegitimation. Detta efter att han missat flera fall av cancer.
I september ska Socialstyrelsen bedöma om patologkliniken vidtagit tillräckliga åtgärder.