– Det första jag tänkte på när jag fick frågan om att överta ordförandeskapet var vad jag och vi kan bidra med. Arbetet med Europa som arena är mer komplicerat och inte så direkt som vi är vana i från lokalt och regionalt arbete, men det finns flera olika saker vi kan göra, säger Emil Broberg.
Bland annat vill han vara med och påverka så att de 1300 regionerna som är medlemmar får bättre verktyg för att kunna utveckla jämställdhetsarbetet.
– Länderna och regionerna är ju på olika nivåer men alla behöver flytta fram sina positioner, som exempelvis när det gäller kvinnors deltagande i arbetslivet.
Även om exempelvis de italienska kvinnorna yrkesarbetar mycket mindre än till exempel de svenska kvinnorna så arbetar många kvinnor ofrivilligt deltid i Sverige, så alla länder har ganska stora utmaningar, säger Emil Broberg.
Att få in fler kvinnor på arbetsmarknaden är en av två huvudpunkter som Emil Broberg vill fokusera på. Den andra är mäns våld mot kvinnor.
– Det sexualiserade våldet, sexuella ofredanden och kränkningar av kvinnor, saker som har framkommit och tydliggjorts efter metoo-kampanjen, det är en stor utmaning för oss att lyfta de frågorna, säger Emil Broberg.
CEMR är nog ganska okänd för våra läsare, vad är det för organisation?
– Med sin mycket starka förankring i lokala och regionala parlament så spelar CEMR en viktig roll i den lokala demokratins utveckling. Inte minst genom den jämställdhetsdeklaration som mer än 1600 lokala parlament ställt sig bakom, säger Emil Broberg.