Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stopp på Agroetanol ? reningsanläggning havererade

NORRKÖPING
Agroetanols förbränningsanläggning för luktgaser havererade i tisdags eftermiddag.
Servicetekniker reparerade på onsdagen och företaget räknar att åter ha anläggningen i drift i dag.

Kenneth Werling framför reningsanläggningen som skulle ta bort alla obehagliga lukter från Agroetanol.
FOTO: JANNE FORSBY

Kenneth Werling framför reningsanläggningen som skulle ta bort alla obehagliga lukter från Agroetanol. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-02-13 00:00
Torkningen av foderkakor inställdes. Fodret levererades i vått skick till lantbrukare.
- Haveriet kom mycket olyckligt, säger Agroetanols verkställande direktör Kenneth Werling. För just på tisdagen hade vi planerat inleda försök med att minska utsläppen av vattenånga genom skorstenen.
De klagomål Agroetanol fått sedan förbränningsanläggningen trimmats in härrör från lukten i vattendroppar.
Under jul- och nyårshelgerna kom några klagomål och sedan har ytterligare en gång under januari rapporterats om besvärande lukt från Lindö.

<b>Små mängder</b>
- Vattenångan faller ner och bildar små vattendroppar, berättar Werling. I de dropparna har det visat sig att lukt finns kvar. Det är samma fenomen som med parfym, en liten mängd av ett ämne ger en doft. För parfymen är det en behaglig doft, för ämnena i vattendroppar från sprit- och fodertillverkning en obehaglig doft. Problemen blir störst vid fuktig väderlek.
Det handlar inte om några stora mängder och lukterna är inte hälsofarliga. Vid förbränningen av foder reduceras 99 procent av kolväten. Enligt beräkning med metoder som dock inte är helt tillförlitliga garanterar tillverkaren av reningsanläggningen att 98 procent av antalet luktenheter försvinner.
Den lukt som ibland Lindöbor känner skulle då komma från två procent som finns i vattenångan. Om det går att minska utsläppen ånga ännu mer borde lukten helt försvinna.

<b>Ombyggnad</b>
Förbränningsanläggningen togs i drift i mitten av oktober. Den fungerade inte tillfredsställande. Lindöborna kände fortfarande lukt, framför allt vid fuktig väderlek. I mitten på december inleddes en ombyggnad. Förbränningszonen vidgades. Mängden lukt som gick genom förbränningsugnen minskades. På så sätt ökades uppehållstiden för luktsträngarna i ugnen och detta borde minska luktutsläppen.
- Ombyggnaden är genomförd och verkar fungera, säger Werling. Nästa steg vi vill ta är då att släppa ut mindre vattenånga.
Företaget har till länsstyrelsen under januari redovisat åtgärderna för att minska utsläppen. Länsstyrelsen upphävde 27 december tidigare föreläggande om att inte torka foder när vindriktningen gick mot Lindö. Dispensen att inte torka vid vind mot Lindö gäller till 28 februari.
Företaget räknar med att länsstyrelsen sedan tar bort detta villkor från tillsynsbestämmelserna.
Anläggningen för att bränna torkgaser kostar 11,5 miljoner kronor. Driften per år beräknas till en miljon kronor.
Vid Agroetanol i Norrköping tillverkas 40 000 kubikmeter etanol och 45 000 torrfoder per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om