Det är flera kommuner i landet som har infört bomsystem och krav på legitimation för att man ska komma in och slänga skräp på återvinningscentralerna. Exempelvis i Finspång och Motala. Det främsta skälet till att det eventuellt ska införas här är de många stölder som sker på returpunkterna.
– Grunden är positiv, eftersom det som lämnas in på returpunkterna nu börjar bli värt någonting. Men tyvärr stjäls det mycket, säger Henrik Peterson.
Förra året var värdet på det som lämnades in lika stort som de kostnader som Nodra har för att bli av med annat avfall. Värdet finns framför allt i metallskrot och bilbatterier.
– Det finns en del ohederliga människor som inte åker till returpunkterna för att lämna grejer utan för att sno det som andra lämnat.
Stölderna förekommer alltså både mitt på dagen men också nattetid, trots att det sen flera år tillbaka finns övervakningskameror på området. Tanken med id-kontrollerna är att minska stölderna, skydda kunder från obehag och skapa en säkrare arbetsmiljö för personalen.
– När man kommer på människor som lastar "åt fel håll" så blir det ju obehagligt för personalen. Ofta är det en eller två personer som håller på och det är ofta bara en eller två som jobbar så det finns inte något numerärt överläge.
I slutet av det här året eller början på nästa kommer Nodra lägga fram ett förslag till kommunfullmäktige om att införa id-kontroller på returpunkterna. Exakt hur systemet ska fungera är något som utredningen ska visa. Antingen blir det ett system där man visar sitt körkort, som de har i Finspång, eller så kan det bli något annan typ av passerkort som ska visas.
Många Söderköpingbor lämnar sopor i Norrköping, skulle det här vara slutet på det?
– Nej, det är också en del av utredningen. Vi har många Norrköpingsbor som bor i Svärtinge och jobbar i Finspång och lämnar sina sopor där, och många som pendlar åt andra hållet. Det är därför det tar tid att utreda, vi vill ju att det ska fungera åt båda håll och till alla våra grannkommuner, säger Henrik Peterson.
Att det skulle vara kostsamt att ta emot avfall från andra kommuner är något som håller på att försvinna i takt med att avfallet blir mer och mer värt.
– Om vi har tur om några år så har vi en cirkulär ekonomi, och då blir det tvärtom, att vi vill ha varandras skräp.