Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stockholm - 750 år

Foto:

Norrköping2002-03-16 00:00
Stockholm byggdes på den tröskel som genom en landhöjning vid medeltidens början bildats mellan Östersjön och Mälaren. Staden, som vid mitten av 1200-talet låg i en relativt glesbefolkad trakt, får vid den här tiden strategisk betydelse. Inte bara som lås för Mälaren utan också som huvudort i ett rike som nu får en fastare organisation. Första gången Stockholm omnämns i skrift är 1252, då Birger Jarl utfärdade två brev, som är daterade i Stockholm. Inga bilder finns bevarade som kan berätta om hur Stockholm såg ut under medeltiden.
Vädersolstavlan i Storkyrkan är den äldsta kända avbildningen av Stockholm. Den visar staden sedd från Mälaren ut mot Saltsjön. Slottet Tre Kronor och Storkyrkan dominerar bebyggelsen på den lilla stadsholmen. Tavlan målades 1535, då vädersolar ett slags himlafenomen, visade sig över staden och tolkades som ett olycksbådande järtecken. (Vädersolar, bisolar, halo, är ett ringformigt ljusfenomen kring solen och månen förorsakat av ljusets refraktion och reflexion i iskristaller i moln, främst cirrostratus. Flera ringar, vertikala pelare och ljusa fläckar förekommer också.
Prismas Lexikon)
Frimärket för inrikes brev visar utsikten mot Saltsjön. Frimärket för brev utom Europa tio kr koncentrerar sig på Stadsholmen.
Frimärkena ges ut den 21 mars.
Fakta: Värt att se i Sverige, Posten Frimärken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om