Det är mörkt på den svenska bostadsmarknaden. Inte nattsvart men i alla fall skymning. Intresset för objekten på förmedlarnas sajter är måttligt och det är långtifrån rusning till visningar.
Nästan så att man väntat sig ett halvdeppigt kontor på Drottninggatan 3 i Norrköping där Skandiamäklarna huserar i det gamla fina posthuset intill Strömmens porlande vatten.
39-årige Alexander Bergh är på minuten punktlig till mötet. Enligt färsk statistik från sajten Hittamäklare är han stans flitigaste och mest rekommenderade mäklare. Under flera år har han toppat listorna. Han är helt enkelt den mäklare som säljer mest – och bäst.
– Det har rullat på jättebra de senaste åren, men så har jag också gått i en bra skola, förklarar Alexander som hade ett utmärkt bollplank och mentor i Johan Ahlén hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling där yrkeskarriären inleddes.
I tonåren var Alexander Bergh en mycket lovande hockeymålvakt i Jönköping och han sökte till ishockeygymnasiet som har starka kopplingar till SHL-klubben HV71.
– Men jag kom inte in, det krävdes nästan landslagsnivå för att få plats. Men i Norrköping kom jag in och började spela med Vita Hästen som 16-åring.
I samma årskull fanns bland andra Jonathan Ericsson, senare firad NHL-stjärna i Detroit och Tre Kronor.
– "Jonte" hade en bra karriär. När jag själv närmade mig 30 år funderade jag på vad jag skulle syssla med efter hockeyn. Jag var inne på försäljning och via Hästens sponsorer kom jag i kontakt med Johan Ahlén och på den vägen är det.
Norrköping har blivit Alexanders hemstad och arbetsmarknad. Han låter inte sugen på att pröva vingarna i en större och mer lukrativ miljö.
– Nej, faktiskt inte. Jag har byggt upp ett nätverk här och får kunder utan att behöva jaga dem. Dessutom är det säkert ett bättre arbetsklimat här än i en större stad. I Stockholm, exempelvis, är det nog vassare armbågar. Här i Norrköping har vi respekt för konkurrenterna och trampar inte varandra på tårna. Samtidigt finns förstås en konkurrens, man vill ju vinna, säger Alexander och ler.
Arbetsveckorna är inte sällan 60 timmar. Men för att bli en framgångsrik mäklare krävs mer än så. Som att kunna läsa av kunden och möta dennes frågor, förväntan eller oro.
Under pandemiåren var marknaden närapå självgående. Den kokade. Folk köpte fritidshus som aldrig förr, renoverade och "hemestrade".
I takt med skenande inflation och höga räntor förändrades allt.
– Det blev en inlåsningseffekt, berättar Alexander Bergh. De som vill köpa nu har oftast något de inte lyckats sälja och då kan de inte heller köpa. Dessutom är banken tuffare i dag – du måste ha sålt det gamla innan du tillåts låna.
Alexander, mäklare sedan snart tretton år, är bekant med turerna.
– Man har hört en hel del om krisen i början på 90-talet, men där är vi ju inte riktigt idag.
Sedan några månader tillbaka har det kommit alltfler signaler om att de höga räntorna är på väg nedåt. Ett flertal såna beslut skulle med stor sannolikhet sätta fart på en slumrande marknad.
– Vinden blåser åt rätt håll. Jag tror botten är nådd men det är mest en känsla. Vi har inte sett några effekter ännu.
Goda nyheter skulle kunna vara att riksbankschefen Erik Thedéen lämnar besked om räntesänkningar.
– Vi får se vad som händer. För de som har råd kan det vara läge att köpa nu för priserna kommer snart att gå upp, tror Alexander Bergh.