Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stjärnfylld kulturmanifestation

KULTUR&NÖJE: Martin Hederos, Morgan Alling, Ernst Billgren och Stefan Sundström. Många kända kulturarbetare sluter nu upp kring den kulturmanifestation som Marcus Birro och Tobias Almborg tagit initiativ till.

Tobias Almborg och Marcus Birro, initiativtagare till sommarens kulturmanifestation som ska erbjuda ett dignande kulturellt smörgåsbord, där en mängd olika kulturyttringar samsas. Foto: Robert Svensson

Tobias Almborg och Marcus Birro, initiativtagare till sommarens kulturmanifestation som ska erbjuda ett dignande kulturellt smörgåsbord, där en mängd olika kulturyttringar samsas. Foto: Robert Svensson

Foto:

Norrköping2007-05-24 06:00
Det var i höstas som Marcus Birro skrev sitt manifest - och satte den kända snöbollen i rullning. På Internet blossade debatten upp.
- Det blev Sveriges mest länkade blogginlägg. Men tyvärr går Internetfenomen över rätt fort. Nu får manifestet en liveomsättning. Vi tar vi det hela ett steg vidare och ger manifestet längre livslängd, säger Marcus Birro.

"Måste få kosta"
Grundtanken i manifestet är att kulturen måste få finnas även om den inte är lönsam. Tobias Almborg som planerar manifestationen med vännen Marcus Birro förklarar att reaktionerna på ett sätt överrumplat dem.
- Vi hade ingen tanke att ge oss in i en politisk debatt, vårt huvudbudskap är att kultur måste få kosta. Vi lyfter fram frågan om att kulturen betyder mer än vi är medvetna om. Kulturen är en av grundpelarna för våra moraliska värderingar och förhållningssätt.
- Vi gör ingen uppdelning i fin- och fulkultur som säger att opera är finare än Stefan och Krister. Man skulle kräkas på det ena om inte det andra fanns. Motsatserna behövs, och är beroende av varandra.
Men även om manifestet har fått en del mothugg - har många slutit upp bakom det och vill medverka i manifestationen i Vasaparken den 4 augusti.
Bland dessa finns bl a teatergruppen Ung utan pung, skådespelaren Thorsten Flinck, konstnären Ernst Billgren, musikern Martin Hederos, Stefan Sundström - med förbehållet om det inte krockar med något annat jobb, teaterförbundets ordförande Anna Karlsson, Nina Ramsby, författaren Magnus Nilsson, skådespelaren Morgan Alling, revydrottningen Carina Perenkranz, teaterchef Johan Celander, konstnären Stefan Teleman, kompositören Monica Dominique och eventuellt teaterkritikern Lars Ring på Svenska Dagbladet. Men flera stora namn kan tillkomma.

Billgrens logo
Med inbjudan fick kulturarbetarna en uppmaning att "göra vad de vill" på manifestationen. Ernst Billgren har bidragit med manifestationens logotype.
- Morgan Alling erbjöd sig att göra allt möjligt. Vara clown, debattera eller vad som helst, berättar Marcus Birro.

Tre scener
Hur många scener som ska finnas i parken är inte klart, men det lutar åt tre. Där ska rymmas debatt, filmvisning, konserter med mera. Folkbildningsrådet och studieförbunden är medarrangör och visar upp både upp sin amatörverksamhet och har prova-på-tält.
- Det vi vill skapa fram är ingen mini-augustifestival. Det är i budskapet allting bottnar. Därför tänker vi jobba vidare med att få igång debatter och föreläsningar, säger Tobias.
- Hela grejen är att de som medverkar gör det ideellt för att de ställer sig bakom manifestet. De ställer upp och försvarar sitt yrke, det är skillnaden mellan vår manifestation och en vanlig festival, fortsätter han.
De som ställer upp gör det alltså ideellt för att slå ett slag för sitt yrke och behovet av kulturell mångfald.
- På det sättet kommer ingen enbart för att kränga sin senaste platta, säger Marcus Birro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om