Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stava rätt - annars får du problem

NORRKÖPING
- Stavgång kan leda till mer skada än nytta, varnar friskvårdskonsulenten May-Britt Bexell i Jönköping, i en intervju med TT.
Hon har märkt att många har fått problem av den nya motionsflugan, via belastningsskador på armbågar och andningsproblem.

– Det gäller att ha rätt teknik vid stavgång och exempelvis inte använda vanliga långa skidstavar, menar fritidskonsulent Heléne Strandberg från Norrköping.
FOTO: JANNE FORSBY

– Det gäller att ha rätt teknik vid stavgång och exempelvis inte använda vanliga långa skidstavar, menar fritidskonsulent Heléne Strandberg från Norrköping. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-01-10 00:00
May-Britt Bexell tror att skadorna kan härröra sig till fel teknik med stavgången.
- Jag skulle rekommendera att man går en introduktionskurs, innan man börjar med stavgång, säger Bexell.
Faktum är ju att allt fler motionärer i Sverige har synts gående med stavar under senare år. De flesta har börjat utan någon instruktion och har helt enkelt tagit sina vanliga skidstavar och gett sig ut. Många tycker att det känns tryggt att ha stavarna att stötta sig på och belastar då kroppen felaktigt.
- Då är det bättre att gå utan stavar och svänga på armarna, säger May-Britt Bexell.
Skador som kan uppstå om man gör fel är tennisarmbåge, smärta i bröstkorgen och andningsproblem.

<b>Träningsvärk</b>
Friskvårdskonsulent Heléne Strandberg som driver Hälso Teamet i Navestad tillsammans med Carina Karlsson är stavgångsinstruktör och säger så här:
- Jag har inte märkt några allvarligare skador i de grupper med stavgång som vi har. Inte mer än att man får vanlig träningsvärk, men det visar bara hur viktigt det är med stretching och uppvärmning före varje pass.
- Får man ont i bröstkorgen bör man dock konsultera en läkare. Det kan vara vanlig träningsvärk i andningsmusklerna, men det kan ju också komma från något hjärtproblem, säger Heléne Strandberg.
- Det är ju alltid viktigt att lyssna på kroppens signaler och ta dem på allvar.

<b>Enkla regler</b>
Några enkla regler när det gäller stavgång är följande:
1) Stavarna ska inte vara för långa, så att armarna får fel vinkel, utan de ska vara i 90 graders vinkel.
2) Hållningen är viktig. Kroppen lätt framåtlutad, avslappnade axlar och blicken framåt.
3) Ta ut stegen ordentligt, men gå följsamt och mjukt.
4) Gå inte passgång, utan använd vänster fot och höger stav, som vid skidåkning.
- Det kanske inte gäller att ta i ordentligt, men om vi gör det och om man arbetar mycket med armarna, så kopplas fler muskelgrupper in, vi höjer tempot och pulsen ökar också.
- På köpet får vi träning för musklerna på armarnas baksida och ryggen, vilket vi ej får vid vanliga promenader, framhåller Heléne Strandberg.
- Själv använder jag även uppförsbackar för stavgång, eller sprättande skidgång som det blir då. det är kalas för pulsträningen inför Tjejvasan, som jag tränar inför. Men den här träningen är inte lämplig om man har knäproblem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om