Folkbladet har tidigare rapporterat om att primärvårdschefen Margareta Swartz ska lägga fram en ny plan redan den 31 oktober för Cityhälsans budget 2012. De tre vårdcentralerna Norr, Söder och City samt hemsjukvården som ingår i Cityhälsan ska i den budgeten spara 14 miljoner kronor, och i måndags informerade Swartz de fyra fackliga organisationerna; Kommunal, Vårdförbundet, Läkarföreningen och Saco.
Luften går ur
- Luften går ur medarbetarna lite, med alla omorganisationer som varit. Då är inte lätt att få medarbetare att ropa tjoho och tycka att det här är toppen, och nu ska vi göra allt för att få ha våra vårdcentraler kvar, säger Lise-Lotte Lind, Kommunals fackliga företrädare för primärvården i östra Östergötland.
Hon tror att de landstingsdriva vårdcentralerna måste bli bättre på att tillmötesgå befolkningens krav.
- Det måste vi om vi ska kunna konkurrera med de privata aktörerna. Vi har sagt länge att man kanske ska börja med kvällsöppet, säger Lise-Lotte Lind.
80-talisterna
Den största rörligheten i befolkningen ser hon bland de unga - och framför allt bland 80-talisterna.
- Det är framför allt de som skiftar vårdcentral när det inte fungerar som det ska för deras del, säger Lise-Lotte Lind.
Hon tycker att det pressade tidschemat att få fram den nya planen redan till 31 oktober är ett problem.
- Margareta Swartz har inte tillräckligt med tid. Allt ska gå så fort, och det var likadant i förra omstruktureringen. Allt ska sjösättas innan det är moget, säger Lise-Lotte Lind.
Trots ovissheten och tidspressen tycker hon att alla berörda i processen gör så gott de kan.
- Facken samarbetar och försöker lösa det här på bästa sätt. Jag tycker att Margareta har gjort ett bra jobb att försöka hjälpa alla så gott hon kan. Men ska man spara ännu mera pengar och behålla den verksamhet man har det så är det en ekvation som snart inte går ihop, säger Lise-Lotte Lind.
Efterlyser tröghet
Från Läkarföreningen var det Louise Backman-Rasmussen som deltog på mötet i måndags.
- Vi är ledsna över att vi inte får arbetsro efter den förra omorganisationen, säger hon.
Att just 80-talisterna står för den största rörligheten tror hon beror att den generationen har ett annat tempo.
- De har en helt annan livsstil där allt ska hända så väldigt fort. Vi äldre har nog ett annat tålamod, säger Louise Backman-Rasmussen som också berättar att Läkarföreningen haft funderingar kring att öka trögheten i patientomflyttningen:
- Vi är lite fundersamma över hur snabbt man ska kunna flytta sig som patient från en vårdcentral till en annan. Istället som i dag från en dag till en annan så kanske man ska ha en gräns på tre månader innan man kan flytta. Då blir budgetarbetet lättare, säger Louise Backman-Rasmussen.