Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stallet grogrund för chefsämnen

Tjejer som ägnar mycket tid i stallet lägger en bra grund för att senare i sitt yrkesliv arbeta på en chefposition. Det har en forskare från Luleå tekniska universitet kommit fram till.

Åse Wetell-Busch var en riktig hästtjej när hon var yngre. I dag arbetar hon som produktionschef på Östgöta Städ AB med 350 anställda under sig. "Ridsporten har helt klart präglat mig som ledare" säger hon.

Åse Wetell-Busch var en riktig hästtjej när hon var yngre. I dag arbetar hon som produktionschef på Östgöta Städ AB med 350 anställda under sig. "Ridsporten har helt klart präglat mig som ledare" säger hon.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2008-01-26 03:00
I en text om sin avhandling skriver forskaren Lena Forsberg att "Hästens inte helt ofarliga karaktär gör att flickorna tvingas bli tydliga och bestämda, vilket gör att en självbild av handling, mod och tydlighet utvecklats." Hon framhåller att hästtjejer tidigt lär sig ledarskap. Dels genom att de måste ta kommandot över hästen, dels genom den hierarki som finns i ett stall där de äldre tjejerna leder de yngre. Hon skriver också "flickorna lär sig förstå att miljön med hästar innebär hårt arbete och utmaningar som de förväntas klara av, vilket de också gör. I gengäld blir de uppfattade och uppfattar sig själva som driftiga och ansvarsfulla.""En bra skola"
Forskarens slutsatser passar väl in på Åse Wetell-Buschs erfarenheter.Hon var själv en aktiv stalltjej när hon var yngre och arbetar i dag som produktionschef på Östgöta Städ AB som har runt 350 anställda. Hon upplever att hon haft mycket nytta av sina erfarenheter från stallivet i sitt jobb som chef.- Ja, mycket, säger hon. Man tidigt lära sig att ta mycket ansvar.Åse började rida på NFK som 7-åring och när hon var i 10-års åldern blev hon skötare på en häst. Sedan dess har hon haft en häst på foder samt suttit i ridskolans styrelse som tävlingsledare och även arbetat på större tävlingar som presschef.- I stallet har jag fått uppleva mycket ledarskap vilket har varit en bra skola, säger hon.Ledarskapet i stallet upplevde Åse som tydligt och hierarkiskt då man som nykomling i stallet började från botten och arbetade upp sig. Att få uppleva andra ledare tror Åse ökar chanserna att själv bli en bra sådan.- Jag har haft många bra ledare och några riktigt dåliga, men alla har lärt mig något, säger hon.Tävlar på samma nivå
Att hästtjejer vågar ta för sig tror Åse beror på att de inte gör någon skillnad på vad män och kvinnor klarar av.- Det är egentligen inte så konstigt att många hästtjejer klarar av att ta på sig ett ledarskap, ridsporten är en av de få sporter där tjejer och killar tävlar på samma nivå tillsammans, säger Åse.Inga mesproppar
En bra ledare är enligt Åse någon är törs vara både mjuk och hård.- Ridsporten ger både mjukhet samtidigt som man måste vara lite tuff också, säger Åse. Åse upplever att de flesta tjejer som håller till i stallet är handlingskraftiga och drivna. - Det är inga mesproppar direkt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om