Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stående ovationer för Painkiller

Fullsatt biosalong och rungande applåder.
Igår premiärvisades Painkiller, gjord i Hageby.
Filmen som med brutal realism tar upp drogproblem, fick ett varmt mottagande av hemmapubliken.

Igår var det premiär på Filmstaden för Painkiller, en film om droger som är gjord i Hageby. - Ungdomarna som varit med och gjort filmen hade blivit lovade att den skulle visas på Filmstaden. Det kostade mer än själva filmen. Men det man lovar måste man hålla, säger Marco Briones (till vänster) som regisserat filmen tillsammans med Nelson Carmona.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Igår var det premiär på Filmstaden för Painkiller, en film om droger som är gjord i Hageby. - Ungdomarna som varit med och gjort filmen hade blivit lovade att den skulle visas på Filmstaden. Det kostade mer än själva filmen. Men det man lovar måste man hålla, säger Marco Briones (till vänster) som regisserat filmen tillsammans med Nelson Carmona. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2005-02-04 06:00
Painkiller är en verklighetsnära skildring av drogproblem där ett 40-tal Hagebyungdomar medverkar, framför och bakom kameran. Hela filmen är inspelad med skakig handkamera i digital videoformat. Den visar nära och naket hur Rafael Chavez i rollen som Antonio, knyts allt hårdare till drogernas boja.
För Rafael ligger rollen nära, en kompis till honom sitter för närvarande i fängelse för narkotikabrott. Igår var det en pirrig premiär i Filmstadens största biosalong.
- Jag var väldigt nervös. Jag hade inte sett hela filmen tidigare och det var så många här, rektorer och politiker. Ärligt talat tycker jag att jag kunde gjort det bättre, säger han efter filmvisningen.
Vid millennieskiftet var rökheroinet som störst i Norrköping. Det fanns 248 kända missbrukare, men forskaren Philip Lalander uppskattar att den verkliga siffran låg omkring 350.
- Nästan alla gick sedan över på att slå i sig heroin, men en del slutade. Idag är rökheroinet som tur var nästan helt borta, men det har kommit andra droger istället, säger Philip Lalander, docent i sociologi.
Philip har en liten roll i filmen och har bistått med sin kunskap om missbrukarens tankemönster.
- Filmen är realistisk och visar hur det kan gå till. Drogerna skapar gemenskap, gör livet till ett äventyr och lockar dem som längtar efter något annat. Det tycker jag man får fram.
- För många som medverkat ligger den här filmen nära en verklighet de själva levt i. I projektet har man verkligen tagit reda på folks resurser. De som haft det svårt behöver verkligen få känna sig stolta nu, säger Lalander.
Idén till filmen kommer från Marco Briones, det är han som skrivit manus. Egentligen är Painkiller en ny version av en film som han gjort för många år sedan.
- Filmen är tillägnad drogernas offer, alla de som gått bort, säger han.
Ett år tog det att få färdigt filmen. När filmandet var klart hade de totalt femton timmar film att klippa ihop.
- Ända in i det sista har vi slitit. Utan de många ungdomar som varit med och lagt ned så mycket kraft hade det aldrig gått, säger Marco Briones.
Painkiller kommer att användas som undervisningsmaterial i bland annat skolor, främst i Östergötland men förfrågningar har också kommit från storstäderna. Filmen är fri från pekpinnar, men är byggd kring avsnitt att diskutera vidare. Ett sådant diskussionsmaterial till filmen tas nu fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om