Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stadsmuseets okända sidor

NORRKÖPING
I går visade stans museer upp vad som händer bakom kulisserna. I verkstaden på Stadsmuseet berättade snickarna Bo Gustavsson och Lars Nordmark, Bosse och Lasse, om hur man bygger en utställning.
- Vi är professionella fuskare. Det måste se riktigt ut, fast det bara är yta, med känsla, sa Lars Nordmark.

"Vi måste vara mer än snickare", sa Bo Gustavsson och Lars Nordmark i Stadsmuseets verkstad som fixar allt det praktiska när en utställning byggs upp.
FOTO: ROBERT SVENSSON

"Vi måste vara mer än snickare", sa Bo Gustavsson och Lars Nordmark i Stadsmuseets verkstad som fixar allt det praktiska när en utställning byggs upp. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-02-17 00:00
I hamnutställningen 1996 till exempel byggde Lasse och Bosse i verkstaden en hel fartygssida längs ena väggen i Färgerisalen på Stadsmuseet.
- Från hamnen lånade vi pollare och gjorde en kajplats. Grova rep fick vi från bogserbåtarna, berättar Lars Nordmark.

<b>Tunn masonit</b>
Eftersom det skeppas mycket papper från hamnen i Norrköping byggde de upp pappersrullar i tunn masonit som kläddes i omslagspapper från Holmen. Rullarna hängdes upp i taket. När hamnchefen såg bilderna på det i tidningen såg rullarna så verklighetstrogna ut att han ringde upp museet och varnade för att hänga så tunga rullar i taket.
- En riktig rulle väger kanske ett ton. Vår vägde bara 40 kg. Ibland lyckas man! säger Lars Nordmark.
Intendent Anders Karlin pratade om museets bildsamling, en bildskatt på ca 350 000 bilder. Där ingår Folkbladets gamla negativ, från 1960-talet fram till början av 1990-talet, som nu läggs in ett digitaliserat söksystem.
- Rent kulturhistoriskt är det oerhört värdefullt material. Det är från en tidsperiod som vi inte har så många bilder från över huvud taget. Och det är en sådan bredd på materialet, säger Anders Karlin.
I museets bildsamling finns också material från de intressanta Norrköpingsfotograferna Carl Werngren och Gustav Rydén.
- Gustav Rydén stack till USA som ung kille och blev krigsfotograf under första världskriget.
På 20-talet blev han en av pionjärerna på DN. När han återvände till barndomsstaden Norrköping på 50-talet tog han över Carl Werngrens ateljé.
Bland dyrgriparna från Rydén finns en glasplåt där Greta Garbo kramar om sin mamma i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om