Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stadium utpekas som miljöbov

I går pekades Stadium ut som en av flera miljöbovar av Naturvårdsverket och Svenskt Vatten. I dag bemöter de kritiken.– Vi är ödmjuka inför det miljöarbete de gör och tycker att det är bra att de bryr sig om miljön, säger Göran Larsén, produktionschef för Stadium.

NORRKÖPING2008-04-24 07:40

I en debattartikel i DN med rubriken ”Stadium säljer kläder som förgiftar våra vatten” pekar Naturvårdsverket och Svenskt Vatten ut Stadium, NK, Dressman, Intersport, Cubus, MQ med flera stora butikskedjor som miljöbovar.
Enligt en ny rapport säljer butikerna t-tröjor som innehåller kemikalien nonylfenoletoxylat. Nonylfenoletoxylat tillverkar vid nedbrytningen miljögiftet nonylfenol som är ytterst giftig för vattenlevande organismer och därmed förbjuden att använda i tillverkningen av textilier inom EU.
För Stadiums del har man hittat kemikalien i tröjor av märket Nike.
– Vi är lite sura på Nike, vi har en nollvision vad det gäller kläder med nonylfenoletoxylat och det ska inte förekomma i våra kläder, säger Göran Larsén.
Nonylfenoletoxylater tillförs i beredningen i färgningsprocessen av tyger men det finns det alternativ som sägs vara mer miljövänliga.
– Men de kanske är dyrare och svårare att hantera, säger Göran Larsén.
Enligt rapporten släpps runt nio ton av kemikalien ut i svenska vatten varje år. Det är när kläderna tvättas som kemikalien sköljs ur och hamnar i vattnet. Att kläder som innehåller miljögiftet säljs i Sverige trots EU:s förbud beror på att det är tillåtet att importera textilier med kemikalien i så länge de är tillverkade utanför EU.
– Det är väl typiskt EU att det är ok att göra något ”där borta” men inte här hemma, säger Göran Larsén.
Trots Stadiums nollvision har alltså textilier med de farliga kemikalierna smugit sig in i butikskedjans sortiment, något som det enligt Göran Larsén är svårt att ha koll på.
– Det är extremt svårt att veta var i processen det har tillförts, men våra textilimportörer är medvetna om vår inställning.
Helst av allt skulle Stadium föredra ett totalförbud mot kemikalien.
– Vi försöker så gott vi kan att påverka politiker och myndigheter, säger Göran Larsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om