Städad studentträff med Ringholm
Nej, nu var det ju inte längre 1968. För nu är det 2005 och frågorna, som studenterna hade att ställa till vice statsministern var så snälla, så snälla, när Bosse Ringholm på onsdagen gästade Campus Norrköping.
Studenterna hade enbart snälla och välartade frågor att ställa till vice statsminister Bosse Ringholm. Foto: Janne Forsby (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se
Foto:
- Jag tänkte prata för er om den svenska välfärdsmodellen.
Studenterna fick sedan höra om hur bra vi lyckats i Sverige, särskilt jämfört med ett antal länder utanför Norden. Välfärden hotas dock, dels av den ekonomiska utvecklingen (om vi inte hänger med) och dels av den borgerliga politiken.
Ringholm pekade på att ungdomarna tillhör en generation, där nära hälften går till universitets- och högskoleutbildning. Orden kommer i ett jämnt flöde, i ett och samma tonläge. Till slut är det dags för frågestund.
Då går det väldans hovsamt till. Någon undrar om inte fler folkomröstningar vore bra, och Ringholm förklarar den representativa demokratins förtjänster. En flicka undrar varför så många röstar på högern.
Är det inte fel att tvinga en massa människor att utbilda sig? undrar en lite äldre kvinna. Alla vill ju inte plugga, kan inte det här vara ett sätt att dölja arbetslösheten?
Nej, det tycker ju inte Ringholm.
- Tvärtom förhindrar utbildningen att vi får fler arbetslösa i framtiden. Men det krävs yrkesutbildningar också.
Någon kritisk?
Vi sitter där i väntan på någon mer kritisk fråga. Enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån i förra veckan har ju t ex den här generationen det sämre än 20-25-åringarna för tio år sedan.
Deras inkomster minskar - medan övre medelåldern bara får det bara bättre och bättre. Medan unga nu reser mindre så reser i gengäld pensionärerna mer. Däremot ökar ohälsan bland unga.
Vi sätter vårt hopp till en ung man i illröd keps, som väl borde kunna ha något fräsigt på hjärtat. Men när han får ordet vill han bara peka på att de borgerliga har så höga opinionssiffror. För sin del tror han det beror på, att alltför många bara ser till sina egna intressen.
- Det tycker jag var en mycket klok reflexion, säger vice statsministern.
Tror inte på den
Efteråt frågar vi honom, hur han reagerat på SCB-rapporten. Det visar sig att han inte tror på, att det skulle vara så illa ställt.
- Ungdomarna ju alltid haft det mindre stadgat än äldre. Men de får det bättre nu. Se bara hur många som utbildar sig nu, se hur mycket de reser. De reser mer än för 20 år sedan.
Men kanske inte mer än för tio år sedan, utan rentav mindre än då?
- Nej, det tror jag inte heller på. Jag tror att de hela tiden reser mer.
Så du vill tro, att det bara blir bättre och bättre?
- Ja, jag är optimist, säger vice statsministern.