Arkeologerna har redan hittat en del fynd i marken:
– Bland annat mynt i en av de gravar vi hittat, säger arkeologen Kristina Jonsson från Stiftelsen Kulturmiljövård. Men att vi skulle hitta gravar är ingen överraskning, eftersom vi visste att den här delen av skolgården tidigare har varit en begravningsplats. Mynten var dock i ganska dåligt skick, så dom har vi inte lyckats datera än.
Hur gamla är gravarna?
– De är säkerligen från 1700-talet och när vi stöter på människoben, så stannar vi på den nivån med den här första undersökningen. Vi kommer att skicka iväg en del ben för undersökning för att bland annat bestämma kön, ålder, eventuella sjukdomar. Faktum är ju att första kyrkan som byggdes, där S:t Olai kyrka står idag, uppfördes redan 1614. Och på en karta från 1879, ser man att den här skolgården fortfarande användes som begravningsplats.
– Sedan byggdes S:t Olai skola 1906, så då användes förstås inte den här marken som begravningsplats längre, säger Kristina Jonsson. Men det fanns också en medeltida kyrka i de här kvarteren, så i princip skulle vi kunna hitta medeltida gravar en bit ner i den här marken.
Hur ser planerna ut för den här första utgrävningen?
– Den pågår under tre veckor framåt. Sedan gör vi en summering av resultatet och överlämnar det till Norrköpings kommun, som sedan får bestämma om de vill gå vidare med mer grundlig arkeologisk undersökning. Men vill de gå vidare med parkplanerna, kommer det troligen att krävas ytterligare en del arkeologiska insatser i den här marken. Men det är länsstyrelsen som tar beslut i såna här frågor.