Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S:t Olofsskolan renoveras

Den över 100 år gamla S:t Olofsskolan i Norrköping ska genomgå en större renovering och de cirka 1 000 eleverna och personalen måste flyttas.

Per Wingren, intendent för vuxenutbildning, ärmed och planerar renovering av St Olofsskolan.

Per Wingren, intendent för vuxenutbildning, ärmed och planerar renovering av St Olofsskolan.

Foto: Lovisa Bergström

NORRKÖPING2018-03-04 12:00

Per Wingren, Intendent för vuxenutbildningen och en av dem som ingår i arbetsgruppen som jobbar med förberedelserna för renoveringen, säger så här:

– Just nu jobbar vi på att ta fram en budget för kostnaden av själva renoveringen och vår målsättning är att kunna lägga fram en investeringsbudget till ansvariga politiker, för att de ska kunna ta ett beslut om pengar till renoveringen.

Vad handlar det om för renoveringsbehov?

– Hela skolan är sliten och nedgången, men framförallt är det två viktiga förbättringar som ska göras. Dels insättning av ny ventilation för att få bättre luft i skolan, dels även förbättra tillgängligheten för funktionshindrade elever.

När tror du det är dags att starta renoveringen?

– Enligt vår plan och om allt går som vi hoppas, ska vi i arbetsgruppen försöka få fram en investeringskalkyl under april i år, för att investeringsgruppen hos Norrköpings kommun, sedan ska kunna ta ställning till den här kalkylen, förhoppningsvis senast under hösten i år.

– Och om den här planen följs, så skulle renoveringen sedan kunna starta under sommaren 2019.

Renoveringsplanerna för S:t Olofsskolan har funnits länge. Känns det som att de här planerna i alla fall kommit närmare ett beslut just nu?

– Ja, renoveringsplanerna har tagit ett ganska rejält steg framåt, för så här långt framskridna planer på en renovering har vi inte kommit förut.

S:t Olofsskolan, som byggdes 1909, är väl också kulturminnesmärkt?

– Oja, den är väldigt högt kulturskyddad både in- och utvändigt och man får inte göra några jättestora ombyggnationer av byggnaden, utan det här handlar om en uppfräschning av lokalerna.

Men det pågår mycket verksamhet i skolan?

– Ja, och Komvux har SFI, Svenska för invandrare, i hela skolan och just nu har vi drygt 1 000 elever som går där plus en större personalstyrka.

– Vi har även SFI-undervisning för drygt 500 elever i lokaler på Vrinnevi Park, eftersom alla inte ryms på S:t Olofsskolan. Så totalt har vi uppåt 1 700 elever som läser SFI just nu i Norrköping och dessutom en lång kö med cirka 500 elever som väntar att få komma in på SFI.

Så SFI-verksamheten ökar hela tiden?

– Nja, vi ser att strömningen in till SFI-utbildningen i Norrköping, avtar just nu. Det är inte samma tryck längre på nya sökande, som för två år sedan.

Men när renoveringen av S:t Olofsskolan ska påbörjas, måste skolan tömmas på alla elever och all personal. Hur klarar ni det?

– Den frågan ligger hos kommunens fastighetsbolag Norevo att försöka lösa. Det är dom som ska förse oss med tillfälliga lokaler under renoveringsjobbet och det lär finnas några olika förslag till lösning. Så det går säkert att lösa på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om