Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sprakande nyårsfirande

Med hopp över eldar, musik och sötsaker firades igår noruz - det persiska nyåret i Norrköping.

Luci Esber hälsar för första gången våren på persikt vis - genom att hoppa över elden. Lucis familj följde med vänner på det persiska nyårsfirandet

Luci Esber hälsar för första gången våren på persikt vis - genom att hoppa över elden. Lucis familj följde med vänner på det persiska nyårsfirandet

Foto:

NORRKÖPING2007-03-21 06:00
Strömsholmen i Norrköpings hjärta pulserar i orientaliska takter när den musiken strömmar ut ur högtalarna. Det är eldfest och inledningen på det veckolånga firandet av våren och nyåret.
- Det är en perfekt plats, nära vattnet och mitt i Norrköping, ändå avskild och avgränsad. Vi är så tacksamma för att kommunen och roddklubben gör det möjligt för oss att vara här, säger Anie Tabatabaie.
- Det är också väldigt skönt att slippa vädret vi hade igår. När snön öste ner var jag litet orolig för hur det skulle bli.

Påminner om jul
Högtiden påminner om den svenska julen och nyåret med mat, presenter och firande tillsammans med släkt och vänner.
På ett bord finns allehanda godsaker uppdukade: olika sorters kakor, pistagenötter och aprikoser.
Flera mindre brasor är tända och seden bjuder att man hoppar över elden för att få lycka och välgång under det kommande året.
- Folk brukar vara litet avvaktande, men så fort någon börjar hoppa bildas snart kö, berättar Anie Tabatabaie.
Mycket riktigt. Barnen är först ut, en av dem är Luci Esber som inte själv firar persiskt nyår. Men familjen följde med sina iranska vänner av nyfikenhet.

140 000 firar
När Folkbladet är på plats vid sjutiden hade ett hundratal samlats på ön för att delta i firandet. Men arrangörerna räknade med att antalet senare under kvällen skulle dubblas eller tredubblas.
Omkring 140 000 uppskattas fira noruz i Sverige. Och på lördag väntas 8 000 personer komma till Globen i Stockholm när högtiden firas med dans och musik med kända artister.
Fakta/Noruz
Omkring 140 000 människor i Sverige firar det persiska nyåret.
Det nya året börjar oftast den 20 eller 21 mars. Traditionellt firas varje ny årstid med en fest och med nyåret firas även vårens ankomst.
Dagen före noruz dukas ett bord "haftsin" som på persiska betyder "sju saker som börjar på s". På bordet finns till exempel sib - ett rött äpple som symboliserar glädje, sir - vitlök som står för hälsa och senjed - en söt ökenväxande frukt som symboliserar tålamod.
Enligt Svensk Handel ökar noruz omsättningen i butikerna med 120-150 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om