Som barn på nytt i skolmuseet
NORRKÖPING- Många blir som barn på nytt, när de kommer in här.Det säger Margareta Trygg, verksam på Norrköpings skolmuseum, som finns inrymt i Oskarsskolan vid Östra Promenaden.
Skolmuseet har ett så kallat tellurium, där man kan följa solens, månens och jordens banor samtidigt, tack vare en sinnrik konstruktion. Margareta Trygg visar hur det går till. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
<B>? Och vad säger yngre barn och elever, när de kommer in och ser allt gammalt skolmaterial?</B>
- De tycker det är spännande att se hur skolan såg ut förr och hur deras föräldrar och äldre släktingar hade det på sin tid.
- Samtidigt försöker jag vara bestämd mot dem när de är här på studiebesök, så de får känna på hur lärarna var förr i tiden. Jag tolererar exempelvis inte att någon har mössa på sig inomhus och inte att någon tuggar tuggummi härinne. För ett tag sedan var det en elev som trodde jag skojade, men hon fick gå ut och göra sig av med det och sedan visste alla vad som gällde, säger Margareta Trygg vänligt men bestämt.
- Vidare låter jag alla skolbarn, som vill svara på frågor under min guidning, att ställa sig upp, precis som eleverna fick göra i gårdagens skola.
- Medan de sitter i bänkarna, får de även prova på att skriva med bläck, en uppskattad aktivitet, som eleverna gjorde förr.
<B>? Norrköpings skolmuseum är mindre än ett år gammalt - i sina nuvarande lokaler.</B>
- Ja, vi flyttade in i våra härliga 460 kvadratmeter i Oskarsskolan i juli i fjol, så här har vi inte huserat så länge, men vi stortrivs i våra fyra rymliga skolsalar plus korridorerna.
- Annars är skolmuseet från 1982, då Norrköpings kommun upplät ett par mindre lägenheter till samlingarna, innan man flyttade till gamla snusfabriken i kvarteret Nya Strömmen.
<B>? När får allmänheten komma hit och titta?</B>
- Varje onsdagkväll har vi öppet för allmänheten, men annars tar vi emot grupper under hela veckorna bara man beställer tid.
<B>? Hur gammalt skolmaterial har ni inom väggarna?</B>
- Vår äldsta sak är en skolbänk, som kan vara från 1554 då vi vet att det fanns en skola i Norrköping, men troligare är att bänken är från 1600-talets Norrköping.
- Annars har vi mycket material från 1800-talet och ända fram till 1980-talet. Bland annat har vi cirka 3.000 planscher, bland annat gamla färgplanscher tryckta hos Lithografen i Norrköping, och 4.000 böcker, bland annat 1868 års första allmänna läsebok.
- Förr ville man verkligen ge skolbarnen det bästa som fanns att tillgå och det ser man på författarna och tecknarna av gårdagens skolböcker, med namn som Carl Larsson, Elsa Beskow, Nerman, Albert Engström, Jenny Nyström och John Bauer.
- Och hela tiden får vi in mer material, bland annat ganska moderna skolböcker, men även dom blir ju historia vartefter.
I ett hörn i en av skolsalarna tronar en byst av kung Oscar II, som gett namn åt museiskolan.
- Från början hette den här skolan Nya Östra skolhuset, men med allt fler skolor i Norrköping räckte det inte med väderstreck längre och då bytte den namn 1906 till Oskarsskolan, berättar Margareta Trygg.
- Men någon gång under årens lopp försvann kungabysten och det var ganska nyligen som den dök upp igen, då en vaktmästare hittade den uppe på vinden och det blev vi givetvis mycket glada åt.
<B>? Hur ser ekonomin ut för museet?</B>
- Den är god, eftersom vi som är här jobbar ideellt och Norrköpings kommun sponsrar oss med hyreskostnaden för lokalerna. Norrköpings Skolmuseums Stödförening ansvarar för själva verksamheten, med ordföranden Stig-Lennarth Rocén i spetsen. Föreningen har cirka 150 medlemmar och en arbetsgrupp samlas regelbundet för registrering och visning.
- I den gruppen har vi alla varit verksamma inom skolan tidigare och här ingår Ingrid Anderson, Anna-Greta Essy-Eshing, Birgitta Johanson, Ewa Wallberg och Bo Wärff.
- Jag kan också nämna att vi gärna lånar ut planscher och annat material till skolorna i Norrköping, om de behöver ha något, säger Margareta Trygg, en före detta slöjdkonsulent inom skolväsendet och sedan 10 år tillbaka pensionär och eldsjäl på skolmuseet.