Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Söder kom på länsbesök

På måndagen fick Norrköping besök av andre vice talman Björn Söder (S) som tillsammans med länets riksdagsledamöter samtalade om arbetslöshet och utbildning.

Theresa Carvalho (S) var med på besöket.

Theresa Carvalho (S) var med på besöket.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2017-01-23 19:00

Ett antal riksdagsledamöter från länet besökte på måndagen Östergötland i sällskap med riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD). Man inledde på Kåkenhus i Norrköping för att samtala om utbildnings- och arbetskraftsfrågor tillsammans med företrädare för näringslivet, kommuner och arbetsförmedlingen.

– Talmannen tog ett beslut efter förra valet att vi ska åka ut till valkretsarna tillsammans med deras riksdagsledamöter. Tanken är att flytta ut mötena i landet för att nå intressanta människor där och inte bara vara Stockholmscentrerade, säger Björn Söder.

Som värd för besöket är länsstyrelsen Östergötland och landshövding Elisabeth Nilsson.

– Det är trevligt att talmannen gjort denna typ av utflykt till vårt län. Nu har vi fokuserat på jobbmatchning och har fått höra av Arbetsförmedlingen att många företag idag har en brist på arbetskraft medan till exempel nyanlända har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Frågan är hur vi hittar vägar till arbete för dessa genom till exempel SFI, praktik och utbildning, poängterar Elisabeth Nilsson.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist finns på plats för att berätta om Norrköpings situation och han konstaterar att flera riksdagsbeslut på senare tid underlättat kommunens läge.

– När det kommer besök från Riksdagen måste man sända en tcksamhetens tanke över beslut som ger tillväxt i regionen. Jag tänker på de förbättrade kommunikationerna som följer av Ostlänken-planerna men också Campus Norrköping. Men jag vill förstås att Riksdagen ska ge oss ännu bättre förutsättningar, säger Lars Stjernkvist

Han kommenterar också den ansträngda bostadssituationen i staden, något som delvis beror på att Norrköpings kommun tagit stort ansvar när det gäller nyanlända.

– Vi har i kommunen med något undantag enighet kring vikten av att ändra EBO-lagstiftningen. Skulle vi kunna fördela flyktingmottagandet mer jämnt skulle vi få en rimligare situation på arbetsmarknaden men det skulle också innebära en bättre situation för de nyanlända, betonar Lars Stjernkvist som tillägger att Norrköpings kommun förbundit sig till att bygga 1000 bostäder per år.

– Det här skickar vi med riksdagsledamöterna.

På eftermiddagen fortsatte man till Vreta Kluster för att prata om landsbygdsutveckling.

De riksdagsledamöter som deltog var Johan Löfstrand (S), Johan Andersson (S), Teresa Carvalho (S), Mattias Ottosson (S), Anna-Lena Sörenson (S), Betty Malmberg (M), Finn Bengtsson (M), Andreas Norlén (M), Staffan Danielsson (C) och Magnus Oscarsson (KD).

EBO-lagen

Så kallas en klausul i Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande med flera som innebär att Migrationsverket lämnar bistånd även om den asylsökande inte önskar utnyttja en erbjuden plats på en förläggning, utan ombesörjer eget boende.

Denna lag har på senare tid kritiserats för att bidra till segregation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!