Den aktuella läkaren sitter just nu häktad, misstänkt för en rad brott, bland annat hot, ofredande och misshandel mot minst 13 personer. Under måndagen inleddes rättegången mot honom som beräknas hålla på i ytterligare fem dagar.
- Vi bevakar de åtal och domar som rör läkaren, säger Örjan Dahlberg, inspektör och jurist på Socialstyrelsen.
Detta eftersom läkaren har en så kallad prövotid på tre år.
- Under denna tid får han verka som läkare fast han står under tillsyn av oss, fortsätter Örjan Dahlberg.
Psykisk sjukdomI december 2010 yrkade Socialstyrelsen att den aktuella läkaren, som jobbat i Östergötland och Småland, skulle föreskrivas prövotid. Styrelsen uppgav bland annat att han lider av en psykisk sjukdom som är av kronisk karaktär. Han har medicinerat mot sin sjukdom men slutade med detta i januari 2010.
- Enligt Socialstyrelsens mening påverkar obehandlad sjukdom hans förmåga att fungera på ett patientsäkert sätt, skrev Socialstyrelsen i sin anmälan till HSAN.
I mars 2011 beslutades HSAN, att läkaren skulle få en prövotid på tre år.
- Hans beslut att avbryta farmakologisk behandling mot sjukdomen medförde allvarliga konsekvenser, skriver ansvarsnämnden i samband med beslutet att ge läkaren en prövotid på tre år, skrev HSAN i sitt beslut.
Anmälan om återkallelseMen eftersom det varit en rad händelser kring den aktuella läkaren på sistone så skickade Socialstyrelsen nu i höst in en anmälan om återkallelse av läkarlegitimationen till HSAN, som inom kort ska ta beslut i frågan.
Örjan Dahlberg medger att det ska till väldigt mycket till för att en läkarlegitimation ska återkallas.
- Det krävs ganska höga beviskrav för att det ska kunna göras. Här måste man ta hänsyn till både patientsäkerhet och den enskildes rättssäkerhet.
Läkaren som är i 50-årsåldern fick sin läkarlegitimation återkallad i mars 1998 då han på grund av sjukdom inte kunde utöva sitt yrke på ett tillfredsställande sätt. I oktober 1999 ansökte han om ny läkarlegitimation och fick ett ja i december 2000.
Hur många gånger kan en läkare mista sin legitimation och sedan få tillbaka den?
- Det finns inga sådana regler. Har man fått legitimationen indragen kan man alltid ansöka igen och då får vi pröva ärendet på nytt, säger Örjan Dahlberg.