Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Socialnämnden fortsätter gå back

Socialnämnden fortsätter att gå back. En bidragande orsak är missbrukssituationen i stan, med mycket nätdroger.

Oroad. Socialnämnden måste överväga att dra ner på verksamhet som inte är lagstadgad, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.

Oroad. Socialnämnden måste överväga att dra ner på verksamhet som inte är lagstadgad, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2015-04-10 20:00

Socialnämnden är en av de nämnder som inte har några besparingskrav på sig, snarare har den fått tillskott. Men det räcker inte.

Den senaste prognosen pekar på ett underskott på 20 miljoner kronor för 2015. Konsekvensen kan bli att socialnämnden måste dra ner på verksamhet som inte är lagstadgad.

Under 2014 ökade orosanmälningarna avseende barn, unga och vuxna kraftigt, något som ökat kostnaderna för utredning.

Men det absolut dyraste för socialnämnden är den köpta vården för barn, unga och vuxna.

– Det är HVB-hem, framför allt, alltså institutionsvård, när vi inte klarar av att göra det själva, utan är tvungna att skicka i väg människor på behandlingshem, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.

Ambitionen har varit att sänka kostnaderna för externt köpt vård med tio procent, till förmån för vård på hemmaplan i egen regi. Öppenvården har också byggts ut. Men institutionsplaceringarna fortsätter att ligga på en hög nivå.

– Ibland är hemmaplansarbetet ett bättre alternativ för väldigt många, säger Roger Källs.

– Men när de är så pass dåliga att det finns risk för att det kan bli ett tvångsomhändertagande - då måste man skicka iväg dem på olika typer av längre behandlingar.

– När det finns risk att vi inte kan hålla budget måste vi signalera det gentemot fullmäktige och mot vår egen förvaltning, säger Roger Källs.

– Vi är tvungna att börja titta på jättetråkiga saker: Vad har vi för verksamhet inom socialtjänsten som är inte lagstadgad fullt ut. Det kan vara servicegrejer, preventiva åtgärder och vissa öppenvårdsinsatser, som vi självklart tror på är bra saker, men när kronor och ören inte räcker till då måste man börja någonstans att titta på dem.

Förvaltningen har fått i uppdrag att till nästa nämnd ta fram prisuppgifter på alla verksamheter.

– Vi får överväga och diskutera: Om vi lägger ner en verksamhet, hur många miljoner sparar vi då? Vad får det för konsekvenser?

Efter det är nästa steg en diskussion med kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Roger Källs vill ha råd och hjälp med vilka prioriteringar socialnämnden ska göra.

Han vill också lyfta en diskussion om bättre samverkan mellan socialtjänsten och vård- och omsorgskontoret, som har hand om LSS-boenden med socialpsykiatrisk inriktning.

Missbruk kan vara en självmedicinering vid adhd. Ibland, menar Källs, kanske det är vård- och omsorg som borde ha ansvaret, med stöd av socialtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om