Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snön ramade in julmarknaden

Doften av barr och olika typer av julförknippad mat ligger tät i ladan nedanför slottet, i vars innandömen det erbjuds halmbockar och ulligamfåglar. I år kan den traditionsenliga julmarknaden vid Ekenäs slott dessutom ståta med något så ovanlig som snö. - Det är första gången på länge vi kan erbjuda den här miljön, myser arrangören Michael Nilsson.

Mariann Andersson jobbar året runt med att tillverka härliga halmdekorationer till jul.

Mariann Andersson jobbar året runt med att tillverka härliga halmdekorationer till jul.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2010-11-12 03:00
Torsdagens start på julmässan lockade ett 10-tal busslaster och många som kom för egen maskin i bil. Alla ville ta del av de läckerheter och det hantverk som finns till försäljning. När allting summeras på söndag räknar arrangörerna med att mellan 12- och 14 000 personer ska ha besökt julmarknaden.En vintersaga
En marknad som alltså dagen till ära dessutom kunde erbjuda något så juligt som snö.Bland årets nyheter noteras att matboden blivit större och inne i den stötte Folkbladet på några gamla veteraner. Myrna Nielsen och Kjell Södergren uppskattar att de varit på plats på marknaden si så där 12-13 gånger. I sitt stånd saluför de hemmagjorda kryddblandningar.- Det är så trevligt här. Det var som att komma till en vintersaga med snö och slottet med sina tinnar och torn imorse. Det är riktig julstämning, jublade Myrna.Halmen består
- Trender kommer och går men halmen består, konstaterar Mariann Andersson som funnit en egen liten vrå uppe på slottet.Hon tillverkar den typ av halmfigurer som är hemtama i var och vartannat hem och gör allting för hand.- I Östergötland är det väldigt populärt, konstaterar hon och berättar sedan att det är ett heltidsjobb att framställa dem. Hon finns med i hela processen från det att halmen skördas till det att det blir hantverksdags.Mycket att göra har även Annalena Edman-Ylvén som bytt Bränntorp utanför Rejmyre mot Värmland men återvänt till Östergötland lagom till julmarknaden och saluför tomtar och troll i en salig blandning. Bergatroll trängs med Ulligamfåglar i hennes försäljningsstånd.- Man kan inte ha något sådant här som jobb om man inte har fantasi, berättar hon inspirerat.Inspirerat är bara förnamnet för vad det är bland flera av besökarna. Anne-Marie Hällgren, Gerd Windahl och Maj Krantz har kommit med en bussresa från Västervik och botaniserar glupskt bland stånden på marknaden.- Det är tradition med julmarknad, alltid åker man någonstans, det är jättekul, upplyser Maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om