Snart skarpt läge för omstritt skolval

Det blir ett skarpt skolval för boende med barn i Smedby i november. Enkäten som skulle vara en koll inför valet blev aldrig av.

Ingrid Cassel (M) ordförande i utbildningsnämnden, fick information om att en enkät skulle göras bland föräldrarna i Smedby. Så blev det dock inte.

Ingrid Cassel (M) ordförande i utbildningsnämnden, fick information om att en enkät skulle göras bland föräldrarna i Smedby. Så blev det dock inte.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-10-31 15:21

Mellan den 16 och 26 november genomförs ett särskilt skolval för föräldrar med barn i förskoleklass till och med årskurs fem på Bjärbyskolan, Smedbyskolan och Rambodalsskolan. Att det kallas för ett särskilt skolval har att göra med att det inte ska förväxlas med det ordinarie skolvalet till förskoleklass och årskurs sju, som genomförs varje år i januari.

– Det här valet är bara för de som går på de skolor som ska läggas ner, säger Jenny Östlund, verksamhetschef i grundskolan.

I en tidigare artikel har Ingrid Cassel sagt att en enkät skickats ut till föräldrarna för att utbildningskontoret ska få ett hum om hur föräldrarna kommer att välja mellan skolorna. Så har inte skett och kommer heller inte att ske. Jenny Östlund säger att det hela måste ha blivit ett missförstånd. 

– Jag vet faktiskt inte hur det har blivit så, säger hon.

Ingrid Cassel säger att hon fått informationen på det senaste nämndsammanträdet den 18 oktober, av en vikarierande verksamhetschef som höll en dragning. Efter att själv ha kollat upp det återkommer hon med att beslutet ändrats.

– Det har inte gått ut någon enkät så det var fel av mig att säga det, men vi fick den informationen.

– De diskuterade olika alternativ och valde att lägga mer tid på att prata med personalen och menar att det var mer betydelsefullt. Och det har jag ingen kommentar kring. 

Föräldrar i Smedby är väldigt kritiska till att alla barn inte kommer att få plats när tre skolor ska bli två till hösten. I de lägre årskurserna finns i dag totalt fem klasser, som ska kokas ner till fyra vid höstterminens start. Många oroas över tryggheten för barnen försvinner när alla inte får plats i området och klasserna splittras.

– Vi utgår från varje enskild vårdnadshavares val och utifrån det får vi titta på hur vi löser det, säger Jenny Östlund.

Förslagen som föräldrarna kommit med, att lösa platsbristen med paviljonger, ser hon inte som aktuellt.

– Nej, det här handlar ju om att spara pengar på lokalkostnader, så att då ta kostnader för paviljonger finns det inga planer på.

Ni kan inte använda några andra lokaler till klassrum?

– Vi har tittat på det. Vi ska använda lokalerna så effektivt som möjligt och försöka tillgodose barnens önskemål och använda alla ytor som funkar som klassrum, med det kan vara matsal och andra saker som kan begränsa hur många barn som får plats totalt på en skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!