Snart kan det räcka med fingeravtryck för att säkra DNA
NORRKÖPING: I jakten på bevis krävs det allt mer förfinade metoder för att säkra spår.Det vet Kjell Carlsson, kriminaltekniker i Stockholm, som vid Svenska Kriminalteknikföreningens möte i veckan presenterade en ny lösning för att säkra fotspår i snö.
Kjell Carlsson penslar försiktigt på pulvret på sitt skospår i snön. Pulvret innehåller tre pigment som alla är viktiga för att det ska fungera.
Foto: Fotograf saknas!
Svenska Kriminalteknikföreningen har inte haft så många möten under sina 12 år, men med 480 medlemmar handlar det mest om att utbyta erfarenheter och samla in information från andra länder. I tisdags hade föreningen ett av de få mötena i Norrköping med föreläsningar, utvärderingar och presentationer av nya metoder.
Två nya uppfinningar
En av föreläsarna i rättssalen i polishuset var Kjell Carlsson. Han skulle berätta om två av de senaste uppfinningarna han gjort.
- Har man en gång börjat att fundera på nya lösningar går det inte att sluta. Man funderar jämt, förklarar han för Folkbladet och räknar upp ett antal av sina uppfinningar som haft betydelse för kriminalteknikens utveckling.
Snö och tejp
Vi drar honom åt sidan och ber honom göra en förhandsvisning för oss. Fram åker lådan med snö, men allra först några rullar tejp.
- Jag har tagit fram en lösning som gör att det går att få fram fingeravtrycken på den kladdiga sidan av tejpen, förklarar han och ber mig sätta några fingeravtryck.
Sedan ska det penslas och sköljas och så finns där tydliga avtryck färdiga att fotografera.
- Här är det inte fettet på fingrarna som lämnar avtryck utan fingret har lämnat ifrån sig hudceller, säger Kjell Carlsson.
Även DNA i framtiden
Har man väl hittat fingeravtrycken som är gjorda av hudceller är hans förhoppning att där även kan gå att säkra DNA-spår.
- Men det är inte utrett än, säger han.
Sedan tar han lite snö ur påsen och lägger i en balja och sätter ett fotavtryck.
Därefter tar han fram ett rött pulver som han försiktigt penslar på.
- I det här pulvret finns det tre olika pigment. Ett som ger kontrasterna, ett så att det ska fastna i iskristallerna och så ett som gör att det inte blir blött.
Ganska snabbt framträder skomönstret i snön. Sedan är det bara att fotografera av.
Snöspårvax
- Jag tog fram ett snöspårsvax på 70-talet när jag jobbade på Statens Kriminaltekniska laboratorium, SKL, och den fick jag användning för, säger Kjell Carlsson.
Någon vecka efter att han presenterat den på ett möte blev han kallad till en mordplats där mördaren lämnat ett hjulspår i en liten snöhög.
- Och det gick att jämföra med ett däck från en bil som beslagtogs. I avgjutningen såg vi detaljer från skador i däcket som också fanns på det beslagtagna, berättar han.
Den nya snöspårsmetoden blir nog inte den sista om man ska tro på Kjell Carlsson. Att uppfinna är lite som en tävling förklarar han.
- Ja, drivkraften är inte att sätta dit brottslingar. Utan en nyfikenhet att kunna göra något som gått att göra tidigare, det är glädjen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!