Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smilla och Tintin saknar "ocken"

Natten till i går brändes den upp.
Julbocken i Söderköping.
- Man blir besviken ända långt in i hjärtat, säger Anneli Velander, som tillverkat bocken.

Smilla Thor, 2, och Tintin Thor, 3, saknar den fina julbocken på Fisktorget som brändes ned på torsdagen. De bor nära torget och varje dag på väg till dagis har gått förbi "ocken" - som Smilla säger.                                                                                          Foto: Niclas Sandberg

Smilla Thor, 2, och Tintin Thor, 3, saknar den fina julbocken på Fisktorget som brändes ned på torsdagen. De bor nära torget och varje dag på väg till dagis har gått förbi "ocken" - som Smilla säger. Foto: Niclas Sandberg

Foto:

Norrköping2006-12-16 06:00
Det var vid 23-tiden på torsdagkvällen som några satte eld på den granna halmbocken vid Fisktorget som sattes upp lagom till första advent. Ärendet rubriceras som skadegörelse hos polisen.
- Några sågs försvinna från platsen, men vi har inte mycket att gå på och har inget nytt i ärendet, säger Göran Helge, stationsbefäl i Norrköping.
Guldsmeden Stig Wallman som bekostat julbocken var igår mycket besviken.
- Det känns jättetråkigt, den har prytt sin plats på Fisktorget. Man blir fruktansvärt besviken, säger han.
Anneli Velander med sambo har lagt ned många timmars arbete på att tillverka julbocken. Bara att binda fast halmen med tråd runt bockens "skelett" tar tre dagar. Men planeringen börjar redan på sensommaren.
- Folk tänker nog inte på vilket arbete som ligger bakom, det är mycket som inte syns. Planeringen börjar redan i augusti när bonden lägger undan halmen. Han sparar de längsta stråna åt oss.
Någon ny bock i år blir det inte. Materialet saknas. Och lusten.
- Lusten finns inte just nu. Den kanske kommer tillbaka till nästa år, men det hänger på Anneli också. Men jag tycker ju förstås att det är väldigt fint, trevligt och mysigt med julbocken, säger Stig Wallman.
- Jag får se om jag orkar hålla på. Man blir besviken ända långt in i hjärtat. Det hade varit trevligt om den åtminstone fått stå över jul. Jag undrar vad som driver folk att förstöra, säger Anneli Velander.
Årets julbock var den nionde i ordningen och eftersom det handlar om ett hantverk har utseendena varierat något. Enligt Anneli var årets bock ovanligt snygg.
- Han var inte riktigt lika hög som han brukar vara, men hade mer hull på sig och det gjorden honom snyggare än vanligt.
Initiativet till bocken kommer från Anneli Velander som tidigare drev Blomsterboden i Söderköping. Hon fick Ingivelsen kom efter en idékväll med Reidar Svedahl.
- Han gav mig inspiration till det. Han sa att man måste våga göra saker, allt blir kanske inte bra, men det är positivt i sig att man åtminstone gjort något. Jag gick hem och funderade på vad han sagt. Då klack det till. Gävle har ju inte monopol på bocken.
Lönen för mödan med julbocken har varit de värmande, positiva reaktionerna från söderköpingsborna.
- Den är väldigt uppskattad av människor. När jag åker och handlar i Söderköping har jag fått höra "åh, vad roligt", "va? kul" och "när sätter du ut bocken?". Sådant är jätteroligt, säger Anneli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om