Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slut med nyårsraketer?

Ett stort fyrverkeri i centrala Norrköping på nyårsafton - kanske för sista gången! Så kan det bli, angående kommunens offentliga fyrverkeri.

Nyårsfyrverkeri. På nyårsafton, efter nyårspromenaden, kommer ett stort nyårsfyrverkeri att avfyras vid Saltängsbron - kanske för sista gången.

Nyårsfyrverkeri. På nyårsafton, efter nyårspromenaden, kommer ett stort nyårsfyrverkeri att avfyras vid Saltängsbron - kanske för sista gången.

Foto: Titti Olovsson

Norrköping2017-12-27 20:00

NORRKÖPING

Som vanligt avfyras det här enormt stora och populära fyrverkeriet vid Saltängsbron som avslutning på nyårspromenaden. Men enligt Richard Tjernström, säkerhetschef hos Norrköpings kommun, kanske det är för sista gången:

– Precis som många andra kommuner, har vi diskuterat möjligheten att byta ut fyrverkeriet mot en lasershow. Vi hade uppe den diskussionen redan till det här årets augustifest, men då tog vi ändå beslutet att fortsätta med fyrverkerierna.

Vad skulle fördelen vara med en lasershow?

– Det finns flera fördelar, bland annat har fyrverkerier en negativ inverkan på miljön och många djur far illa av smällarna. Så det är inte omöjligt att vi byter ut fyrverkerierna mot lasershower nästa år, både vid Augustifesten och nästa nyår. I alla fall finns såna diskussioner med i bilden.

Några andra nyheter inför årets nyårsfirande?

– I år gör vi en extra insats, när det gäller informationen om regler och faror kring fyrverkerier, säger Richard Tjernström. Syftet med detta är att få ett lugnare nyårsfirande, utan skador.

Var det några skador vid förra nyåret?

– Nej, men det var en hel del incidenter, både när det gäller bränder och personskador och även det satsar vi på att försöka minska i år.

– Sen vill jag gärna varna för svävande rislyktor. Det finns klara regler för hur och var man får använda dem och om man gör det, måste man vara mycket försiktig med vindriktningen, så lyktan inte blåser in på någon balkong eller liknande.

– Jag kan också poängtera att enligt kommunens bestämmelser är det förbjudet i de centrala delarna, mellan promenaderna, att förbjuda fyrverkerier. Undantaget är då nyårsfyrverkeriet efter nyårspromenaden och det fyrverkeriet handhas ju av proffs, med stora säkerhetskrav.

Kommunen samarbetar som vanligt med Räddningstjänsten och polisen inför nyårsfirandet. En viktig fråga är att kolla vem som köper fyrverkerier och vem som får använda dem. Och man uppmanar alla att enbart köpa lagliga fyrverkerier och inte "fulimporterade" och därmed okontrollerade fyrverkerier.

– Den som säljer fyrverkerier måste ha tillstånd från Räddningstjänsten, säger Per Nisser, chef för den förebyggande organisationen hos Räddningstjänsten. Så det gäller att kolla eller fråga efter tillståndet, så man inte riskerar att köpa olagliga fyrverkerier.

Polisen kommer också att göra fler kontroller i år, än tidigare:

– Vi kommer att kontrollera fler barn och ungdomar än vi gjort tidigare, för att leta efter smällare och fyrverkerier, säger Benjamin Prom, gruppchef för områdespolisen i Norrköping. Och vi uppmanar alla föräldrar att ha koll på sina barn under nyårsafton, så de inte hamnar i situationer där det förekommer fyrverkerier.

Fyrverkerier

•Den som köper, innehar och använder pyrotekniska varor måste vara 18 år.

•Den som avfyrar fyrverkerier ska vara nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

•Se till att avfyra raketer så att det inte kan landa på byggnader och orsaka förödande bränder.

•Den som vill sälja fyrverkerier måste ha tillstånd av Räddningstjänsten.

•Ska du skicka upp svävande lyktor måste du kontakta flygplatsen om du är inom en mils radie från flygplatsen. Likaså om lyktorna når högre än 400 meter. Är lyktan en meter hög eller mer, måste du ha tillstånd från Transportstyrelsen. Tillstånd krävs även om du ska släppa ut fler än 50 svävande lyktor på en gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om