Slott i Stockholm och Bangkok
Foto:
Det gamla slottet utvidgades och utsmyckades av Vasakungarna. Karl XI beslöt 1692 att helt bygga om det efter Nicodemus Tessin d y:s ritningar. Den 7 maj 1697, då norra längan just var färdig, brann större delen av slottet ner. Tessin d y fick uppdraget att bygga ett helt nytt palats, som blev färdigt för inflyttning först 1754. Efter Tessin dy:s död 1728 blev sonen Carl Fredrik Tessin ledare för slottsbygget med en annan av den tidens främsta arkitekter, Carl Hårleman, som sin närmaste man. 1741 efterträdde han Tessin och det är han som har utformat rikssalen och slottskyrkan i samarbete med franska konstnärer.
<b>Barockkaraktär</b>
Det är en byggnad i romersk barockkaraktär. Planen är nästan kvadratisk, en sluten fyrkant med låga framskjutande flyglar. Alla ytterfasaderna har olika utformning. Mest monumental är huvudfasaden åt norr med flyglar och symetrisk ordnade ramper (Lejonbacken).
Utsökta rokokointeriörer skapades av Carl Fredrik Adelcrantz och Jean Erik Rehn, gustavianska av Rehn och Louis Masreliez. I festvånimgem ligger Karl XI:s galleri, 54 meter långt med inredningar i förnämlig fransk barock. Festsalen Vita havet gjordes om på 1840-talet i pompös empir.
I slottet finns också tre specialmuséer, Gustaf III:s antikmuseum, med föremål som Gustaf III förde med sig hem från sin italienska resa. Skattkammaren där riksregalierna förvaras och Livrustkammaren, med föremål från kungligheter och stormän från 1700-1800-talen.
<b> Tron av pärlemor</b>
Grand Palace i Bangkok som är omgivet av murar har en yta på 218 400 meter. Där finns bland annat regeringsbyggnader och det kungliga residenset. Slottet används bara vid speciella tillfällen, som till exempel statsbesök. I Dusit Maha Prasat Throne Hall, som visas på frimärket, finns en audienssal med en tron av pärlemor.
Slottet började byggas 1782, samma år som Bangkok blev utnämnd till huvudstad av kung Rama I. Han var den förste kungen av Chakridynastin, som fortfarande regerar landet. Det nuvarande kungaparet är kung Bhumibol Adulyadej med regentnamnet Rama IX och drottning Sirikit Kitiyakara.
I Ragunda i Jämtland står en "äkta" thailändsk paviljong. Det är den enda thailändska paviljongen utanför Thailand.
1897 besökte kung Chulalongkorn Sverige och Ragunda. Nästan exakt hundra år efter började man bygga paviljongen till minne av kungen. 1998 stod den magnifika byggnaden färdig, mitt i byn Undanede i Ragunda kommun i östra Jämtland.
Den har blivit ett turistmål för både svenskar och andra och sedan invigningen har den besökts av över en kvarts miljon människor. Paviljongen har öppnat dörrar till det thailändska samhället och målet är att skapa förutsättningar för ett kulturellt utbyte.
Frimärkena som är en samutgåva med Thailand gavs ut den 5 oktober i häften med fyra märken för inrikes brev.
FAKTA: Posten Frimärken, Focus 98, Värt att se i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!