Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slopade delade turer dyr reform

När reformen med slopade delade turer för anställda inom vård och omsorg infördes ökade kostnaderna med 46 miljoner kronor.

Dyrare. De slopade delade turerna ökade personalkostnaderna.

Dyrare. De slopade delade turerna ökade personalkostnaderna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

NORRKÖPING2015-09-16 08:00

Oppositionsrådet Mona Olsson (V) kritiserar kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) för att han, enligt henne, inte förutsåg den kostnaden, och för att han inte avsatte pengar till det.

– Prognosen ligger på 46 miljoner kronor i år. Vi fick bara en miljon i budgeten, så det är 45 miljoner mer, säger Mona Olsson, ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Socialdemokraterna gick tillsammans med Kommunal ut med att de delade turerna skulle slopas och personalutskottet gav vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att genomföra förändringen till mars i år, säger hon.

– Då var det bråttom - men de skickade inte med några pengar, säger Mona Olsson.

Vänsterpartiet stöder sammanhållen arbetstid - men kritiserar att reformen, som krävde nyanställningar, inte var fullt finansierad.

– Fortfarande har vi inte fått några löften om täckning för det här. Det oroar mig, eftersom vi har ett så stort underskott för övrigt, säger Mona Olsson. Hon talar om ett befarat totalt underskott på 60 miljoner för nämnden, och uttalar oro för att annan verksamhet kan ta stryk.

Redan när personalutskottet skrev till kommunstyrelsen med ett förslag om att ta bort de delade turerna stod det klart att det var oerhört svårt att beräkna kostnaderna, säger Lars Stjernkvist. Men fördelarna ur rekryterings- och arbetsmiljösynpunkt övervägde.

Den miljon som avsattes var en markering, att man var medveten om att det skulle komma att kosta, säger han. Nämnden fick också ett påslag med ospecificerade kvalitetspengar.

Direkt vid införandet av reformen ökade kostnaderna med 46 miljoner, en kostnad som nu sjunker ner mot uppskattningsvis 20 miljoner, då behovet av timanställda minskar, säger Lars Stjernkvist. Han hoppas också på att få ner de höga kostnaderna för sjukskrivningar.

Just nu ser det totala underskottet för nämnden ut att bli cirka 40 miljoner kronor, enligt Stjernkvist.

Kostnadstrycket inom vård och omsorg beror till viss del på slopandet av de delade turerna, men framför allt på, säger han självkritiskt, att kommunen försummat utbyggnaden av särskilda boenden, och på ökade kostnader inom hemtjänsten redan innan reformen, på grund av ökad vårdtyngd.

Stjernkvist avvaktar nu de faktiska kostnaderna för 2015 samtidigt som han flaggar för att man kommer att skjuta till mer pengar till vård- och omsorgsnämnden nästa år. Var man hamnar i år är för tidigt att säga, menar han.

Fakta

Största delen av vård- och omsorgsnämndens budget används till personalkostnader.

Antalet årsarbetare under juni var 179 över budget.

Största ökningen: inom hemtjänsten, då vårdtyngden fortsätter att öka, samt beroende på sammanhållen arbetstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om