Ljudet från räfsor och liar blandas med dragspelets toner. Placerad mitt på ängen framför Ove Arfwedsson egna och andras låtar, som kan passa till ett sådant här traditionsrikt värv.
Det är nu 21:a gången, som Naturskyddsföreningens slåtter går. En som vet allt om detta är Eva Gustavsson, som nu är inne på tredje dagboken om föreningens tid här.
Här fagas det- Vi håller på här hela året, det är inte bara slåttern om du nu tror det. I april börjar vi räfsa, då fagar vi...
Förlåt, vad sa du? Fagar...?
- Just det, vi fagar. Vitsippan kallas också fagningsblomman, och när den blommar ska man passa på att röja undan torra kvistar och löv.
- Men vi inte bara fagar, vi passar också på att studera fåglarna. I år har vi ett göktytebo här. Och så har vi en nattsångare, den där som låter som en spinnrock, du vet nattskärran. Den har rentav kommit fram och suttit bara två-tre meter ifrån oss. Och där borta har vi en fladdermusholk...
- Till Valborgsmässoafton tänder vi en eld här, gör en vårvandring och sjunger vårsånger. Men något fyrverkeri har vi inte.
Fjärilsinventering- Sedan samlas vi också ett par kvällar i maj för att fortsätta räfsa, det tar sin tid att räfsa upp allt.
- Och så en dag i juli, då samlas vi här och bara njuter. I år var det fjärilsinventering också, 42 arter hittades. Bland dem en silversmygare, den är både rödlistad och hotad. Så det var märkvärdigt att hitta den här, säger Eva Gustavsson.
Runtomkring pågår slåttern. Ove Arfwedsson sjunger om jungman Jansson och Rönnerdahl, och så någon helt egen parafras på "Det var dans borti vägen".
Och liarna, de går och slår. Men somliga föredrar att räfsa, som ju förr i tiden också var rena kvinnogörat medan karlarna hölls och slog.
- Om man ska slå måste man ha teknik, och det är inte så lätt. Har man inte tekniken blir det urtungt, säger Bodil Illum.
Hålls levandePå det här viset hålls denna gamla ängsmark levande och artrik. Faktiskt gör det också sitt till, bara det att man trampar runt och släpar på fång här. Med det fullgör man i varje fall en del av den trampfunktion, som djuren förr i tiden fyllde.
Så till exempel, får vi veta, mår slåtterblomman bra av att tunga tjurar trampar kring. Det ger hjälp på traven gentemot annat i växtriket, som annars så lätt tar över.
Jodå, det finns allt en blomma som heter just så. Och inte nog med det, det finns en som heter slåttergubbe också. (Men de är väldigt olika.)
Hur ska det bli?Rune Valentin har varit medlem i Naturskyddsföreningen i 53 års tid. Han har också varit med och slagit här på Nybygget alla de 21 åren. Själv är han nu 80 fyllda.
- Och man kan ju undra, vart det här kommer att ta vägen. Barnbarnen sitter ju bara framför den där burken, konstaterar han.
Men än så länge drar i alla fall slåttern fram över Nybyggets anrika marker!