Slagsida i landstingsstyrelsen - östra länsdelen dominerar
Moderaternas gruppledare Marie Morell från Norrköping ska leda landstingsstyrelsen de närmaste fyra åren. Och fler i den tilltänkta styrelsen representerar den östra länsdelen. Det ser alltså ut att bli en formell maktförskjutning åt norrköpingshållet. Men Marie Morell tror inte att det får någon betydelse i praktiken.- Det finns ingen garanti för att man speciellt värnar den egna länsdelen, menar hon.
Marie Morell, m, ordförande i landstingsstyrelsen. Foto: Janne Forsby
Foto:
Formellt väljs den nya styrelsen på landstingsfullmäktiges möte den 1 november.
- Det känns jättekul. Det är ett stort och viktigt uppdrag att se med ödmjukhet på. Landstinget har ett stort ansvarsområde och det är skojigt och spännande att få vara med och styra och leda den organisationen. Men det är ingen lätt uppgift, säger hon.
Marie Morell har varit oppositionsråd sedan 1998 och suttit i hälso- och sjukvårdsstyrelsen sedan 1999. Hon är bosatt i Åby utanför Norrköping.
Som nya landstingsråd föreslås ytterligare två personer från den östra delen av länet: moderaten Christian Gustavsson från Norrköping och centerpartisten Sven-Eric Nilsson från Söderköping. Socialdemokraterna har dessutom föreslagit Christoffer Karlsson och Irma Görtz från Norrköping till nytt oppositionsråd.
Hela länet
Det innebär en formell maktdominans för den östra länsdelen. Men att det skulle gynna medborgarna i Norrköping med omnejd tror inte Marie Morell på.
- I början tror man kanske att det ska ha betydelse varifrån man kommer. Men det fungerar inte så. Man måste arbeta med frågor som berör hela länet, säger hon.
Under de kommande fyra åren vill Marie Morell arbeta för en bra vård som är snabb och tillgänglig och som erbjuder valfrihet och vårdgarantier. En annan viktig fråga är hur primärvården ska kunna förbättras.
- Jag tycker det har varit stiltje ett tag när det gäller det området. Men på vissa håll fungerar det inte så bra när det gäller tillgänglighet till exempel. Vi behöver ha en dialog med primärvården och ta tag i den frågan, menar hon.
Att utveckla former för en bättre dialog mellan politikerna, vården och medborgarna är också viktigt för Marie Morell.
- Många har eftersträvat delaktighet och en bredare dialog. Vi är ute och träffar människor en hel del just för att försöka hitta breda lösningar, berättar hon.
Givande och tagande
Allianspartierna i landstinget ser positivt på det nya samarbetet med Vrinnevilistan.
- Vi har haft positiva diskussioner. Det är bra och berikande för oss att det finns några som ifrågasätter. De har en bred kunskap om sjukvården som vi saknar. Men vi har andra viktiga kunskaper i stället. Det handlar om ett givande och ett tagande där alla får vara beredda att bidra med bra idéer och avstå från dåliga.
Akuten
Men att Vrinnevi blir något fullvärdigt akutsjukhus lovar inte Marie Morell.
- Det är svårt att definiera vad fullvärdigt egentligen innebär. Det vi säger är att vi vill titta på hur vi kan trygga den akutverksamhet som finns, även långsiktigt, säger hon.
Landstingsstyrelsen har tidigare fått kritik för att sakna Norrköpingsperspektiv.
Men Marie Morell lovar att Norrköping inte ska bli bortglömt under den närmaste mandatperioden.
- Vi kommer inte att glömma bort Motala eller någon annan del av länet heller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!