Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Skyltarna del av Rusta"

Igår skrev Folkbladet att Norrköpings kommun fått in ett klagomål om skyltarna på Rustas centrallager. Klagomålet gällde att skyltarna syns alldeles för mycket och inte är anpassade för omgivningen.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2016-07-15 17:00

”Industrilokalen behöver inpassas på ett sätt som passar omgivningen på ett estetiskt godtagbart sätt”, står det bland annat att läsa i synpunkterna som skickats in till kommunen. Starkast är synpunkterna som riktas mot skylten som vetter mot motorvägen och är väl synlig för Åbyborna. Rustas presskontakt Cecilia Gärdestad tycker det är olyckligt att höra att deras lager väcker negativa känslor.

– Vi är väldigt stolta över att ha Rustas nya centrallager i Norrköping och vill visa upp att vi finns här. Det är förstås tråkigt att höra att utformningen av vårt lager inte uppskattas av alla, säger Cecilia Gärdestad, presskontakt på Rusta.

Cecilia Gärdestad säger att Rusta kommer att ta till sig synpunkterna som riktats, men att inga ändringar kommer att göras. Hon hänvisar till att båda skyltarna har beviljats bygglov av kommunen.

– Våra skyltar är en del av fastigheten, säger Cecilia Gärdestad.

Under planeringsprocessen avgörs det om vad, och hur, det är lämpligt att bygga på en plats. Nirmala Kahrimanovic en av bygglovingenjörerna på Norrköpings kommun.

– Kollar man på detaljplanen här så kan man inte neka bygglov, sen kan ju utformningen diskuteras. Rent generellt sett är det är inte så mycket utformning på en lagerbyggnad, jämförelsevis gällande bostadsbygge inne i stan. Där är det mer fokus på detaljerna. Som till exempel att man i vissa områden har man krav på fasadmaterial, säger Nirmala Kahrimanovic.

Utformningen faller efter tycke och smak. I trakterna kring Ingelsta och ut mot Händelö finns mycket storskalig bebyggelse och Rustas lagerlokal är inte ett undantag. Skyltarna anpassas också därefter.

– I våra riktlinjer står det att man ska anpassa skyltarna efter omgivningen, byggnaden och dess storlek. Det ska vara anpassat så att skyltarnas budskap kan vara läsbart på längre håll, säger Nirmala Kahrimanovic.

Kommer kommunen att ta till sig synpunkterna i klagomålet?

– Vi tittar på alla klagomål som kommer in, och ser på handlingarna hur beslutet är motiverat. Om vi bedömer att det skulle kunna vara bättre på något annat sätt så gör vi ändringar. Men om vi bedömer att vårt beslut är bra återkopplar vi till personen som har anmält och informerar om vår motivering bakom beslutet, säger Nirmala Kahrimanovic.

hanna.hylen@folkbladet.se

Rusta

Det första varuhuset öppnades 1986 i Gävle av Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell, som fortfarande är företagets aktiva huvudägare. Öppningen följdes av nya varhus i Uppsala och Östersund, och innan året var slut hade Rusta-kedjan vuxit till fem varuhus. I början av 1998 fanns 15 varuhus i Sverige, och det var också då Rusta öppnade sitt första inköpskontor i Asien. Vid millennieskiftet var antalet varuhus 25, och 2008 bestod Rusta av 52 varuhus och sysselsatte 578 personer. Expansionstakten har under de senaste åren varit kraftig, och idag har Rusta 79 varuhus i Sverige.

Källa: rusta.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om