På vilket sätt blir det bättre för de skyddade kvinnorna och deras barn?
- Bland annat för att vi nu driver boendet med kommunal personal som har spetskompetens inom det här området, samtidigt som ideella föreningen Kvinnojouren finns kvar som en resurs och samarbetspartner i huset.
- Så tillsammans tror jag vi har bra möjligheter att leva upp till vår målsättning, att bli det bästa skyddade boendet för våldsutsatta kvinnor och barn.
Inget missbruk
Du är nu chef både för Elsas hus och det här skyddade boendet. Vad är skillnaden?
- Den stora skillnaden är att på Elsas hus bor kvinnor med missbruksproblem och därmed bor inga barn där heller medan det på det här skyddade boendet inte bor några missbrukande kvinnor och därmed kan barnen bo också bo här ihop med sin mamma.
- Och här i huset finns plats för nio kvinnor och deras barn samtidigt.
Hedersrelaterat våld
Kommer det även kvinnor hit som utsatts för så kallat hedersrelaterat våld?
- Ja, det förekommer också, säger Maja Höjer. Men en del av dessa kvinnor har ofta ett större nätverk och släkt som inte utgör ett hot och då kan det vara lättare att bo hos någon där.
- Men i vissa fall kan inte bara mannen, utan hela din släkt vara ett hot mot dig själv och då behöver de myndigheters hjälp för att få skydd och då finns vi givetvis här för att hjälpa till.
Driva opinion
Även Marie Jiewertz Holm, ordförande i Kvinnojouren, som funnits i Norrköping sedan slutet av 1970-talet, ser enbart positivt på framtiden:
- Nu slipper vår ideella förening att bära huvudansvaret för verksamheten och istället ingå som en extra resurs i huset. Både när kvinnorna och barnen kommer hit och bor, men nu hoppas vi få mer tid att även bli ett efterstöd. Det vill säga när de lämnar det skyddade boendet och befinner sig i ett annat, nytt boende.
- Något vi inte hade resurser att hinna med förr, men nu är målsättningen att vi även ska hinna med efterstöd i fortsättningen. Och ordna med aktiviteter, både när de bor här och även sedan de flyttat härifrån.
Telefonjouren kvar
- Vi kommer även att ha kvar vår telefonjour, där vi ger råd och stöd till kvinnor som drabbats av mäns våld. Och vi räknar med att även få mer tid över nu till att driva opinion i kvinnofridsfrågor.
- Något som vi ser som mycket viktigt eftersom behovet av skyddat boende inte bara är stort, utan också ser ut att öka.
20 ideellt aktiva
Har ni många ideellt jobbande personer i Kvinnojouren?
- Det är enbart kvinnor och vi är cirka 20 aktiva just nu, men det behövs fler för att vi ska hinna med allt som vi hoppas.
Hur blir man med i Kvinnojouren?
- Det är bara att ta kontakt med oss och därefter väntar en utbildning i kvinnofridsfrågor, innan man får börja jobba aktivt i föreningen.