Fallet, som anmäldes som ett lex Maria-ärende, hamnade hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som efter sin granskning ger läkaren kritik för hans agerande.
Händelsen inträffade på en vårdcentral i Östergötland under 2012, när patienten sökte hjälp för hudförändringar på ena låret. Läkaren bedömde att förändringen var godartad och gav lugnande besked samt skrev ut cortisonsalva som lokalbehandling. Nio månader senare kontaktade patienten den läkare som tidigare undersökt – och som då rekommenderat borttagning av hudförändringen. En mikroskopisk undersökning av den då avlägsnade hudförändringen visade malignt melanom.
I samband med utredningen framkom också att vårdcentralen bemannades med enbart så kallade hyrläkare.
Den aktuella läkaren förekommer också i ytterligare ett lex Maria-fall där han inte följde det lokala vårdprogrammet för handläggning av patienter vid misstänkt osteoporos, benskörhet. Eftersom han ansåg att patienten inte led av benskörhet fördröjdes insättandet av behandling för sjukdomen när den senare påvisats. Där försvarar sig läkaren med att han aldrig träffade patienten utan endast gav telefonbesked om provsvar och därför inte hade någon anledning att misstänka benskörhet.
Läkaren har också granskats efter att ha skrivit ut närmare 100-talet recept avseende narkotiska läkemedel. Där konstaterar IVO att mängden förskrivna recept motsvarade ordinerad dos.
IVO finner dock i nuläget inte skäl att vidare utreda läkarens yrkesutövning.