Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Skönt att det är över"

Efter 2,5 års väntan får den 22-åriga kvinnan sin uppsägningslön från O´Learys. Igår kom domen och den långa lönetvisten är slut.
- Det känns skönt att det är över. Nu kan jag snart lägga det här bakom mig, säger hon.

NORRKÖPING2004-01-23 06:00
I augusti 2002 fick kvinnan veta att hennes anställning på O´Leary´s skulle upphöra. Men hon fick aldrig någon uppsägningslön för en månad, som hon hade rätt till.
- Det har varit en lång process och det är tråkigt att det ska behöva ta så lång tid. Det är pengar man räknat med och jag har fått leva väldigt sparsamt, säger hon till Folkbladet.
Igår kom domen och enligt den ska 22-åringen få 14.700 kr jämte ränta och dessutom får sina rättegångskostnader, 14.000, betalda av staten.
Det var i december 2002 som Procorol AB, bolaget som drev O´Leary´s, fick sitt serveringstillstånd indraget och krogen slog igen. Men personalen sades inte upp och bland många andra turer kring bolaget uppstod en lönetvist. I april förra året försattes företaget i konkurs, och den statliga lönegarantin skulle betalas ut till de anställda. Men alla fick inte ut sina pengar.
Inte förrän i mitten av januari avgjordes, genom en förlikning med staten, att två av de tidigare O´Leary´s-anställda ska få 75.000 kr vardera i statlig lönegaranti och en tredje 20.000 kr.
I den förlikningen bestämdes att parterna skulle stå för sina rättegångskostnader. Staten ville inte heller betala 22-åringens rättegångskostnader eftersom man anser att hon hade kunnat få rätt utan att det behövt leda till rättegång. Hon hade inte upplyst konkursförvaltaren om förhandlingen mellan facket och arbetsplatsen, påpekar länets tillsynsmyndighet.
Men rätten anser att hon inte ska behöva drabbas av bristande kommunikation mellan de olika parterna. För att få ut sin lön var 22-åringen tvungen att överklaga konkursförvaltarens avslagsbeslut. Därför har hon gjort vad som krävdes och staten ska som förlorande part betala rättegångskostnaderna.
Idag har 22-åringen lämnat restaurangbranschen bakom sig och läser på Komvux.
- Jag har lärt mig att man inte ska lita på människor fullt ut och att det är viktigt att ta kontakt med facket om något är fel. Man ska inte låta sådant här rinna ut i sanden, man måste ta tag i det, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om