Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolorna sjunker i rankning

De kommunala skolornas rankning har försämrats från plats 207 till 224 och är bland de 25 procent som placerar sig lägst.

Utbildningsdirektör. "Vi är inte nöjda med att resultaten för Norrköping är oförändrade", säger Mats Olsson.

Utbildningsdirektör. "Vi är inte nöjda med att resultaten för Norrköping är oförändrade", säger Mats Olsson.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2016-11-26 19:00

Det visar Sveriges kommuner och landstings (SKL) rapport Öppna jämförelser.

Norrköpings grundskola har försämrad placering trots små förändringar i kunskapsresultat för årskurs 9.

– Det är i sig inte så att det är några nya resultat, utan det är de betygsresultat som vi har tittat på och analyserat många gånger tidigare, så i det avseendet är det här inte en ny bild av hur vi har lyckats i vårt uppdrag, säger Mats Olsson, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun.

Det som hänt nu är att SKL presenterat hur Norrköping ligger i förhållande till andra kommuner när det gäller skolresultaten.

Jämförelsen baseras på resultat för årskurs 9 läsåret 2015/2016.

– Vi är inte nöjda med att resultaten för Norrköping är oförändrade. Målsättningen är mycket tydlig avseende ambitionen att öka andelen som är behöriga till gymnasiet, säger Mats Olsson.

Det samlade resultatet för alla grundskolor i Norrköpings kommun är i stort sett oförändrat jämfört med förra läsåret, men lägre än i jämförbara kommuner, som till exempel Örebro, Västerås, Jönköping och Helsingborg.

Enligt SKL:s beräkningar presterar Norrköping som förväntat utifrån sina förutsättningar, baserat på bland annat föräldrars utbildningsnivå och andelen nyinvandrade elever. Norrköping har dubbelt så hög andel nyinvandrade elever som jämförbara kommuner.

Det som granskats är meritvärde, andelen elever som nått kunskapskraven i alla ämnen samt andelen elever som är behöriga till yrkesprogram i gymnasieskolan.

I jämförelse med andra kommuner har Norrköpings grundskolor fallit i rankning. Det sammanvägda resultatet visar att kommunen gått från plats 180 till 194 av 290. Norrköping totalt placerar sig inom de 50 procent som utgör mitten av rankingen. De kommunala skolornas rankning har försämrats från plats 207 till 224 och är bland de 25 procent som placerar sig lägst, alltså bland de sämsta.

– Det stora mottagandet av nyanlända påverkar resultaten i årskurs 9. I det avseendet kan vi notera att de fristående har en mycket liten del av mottagandet av nyanlända i sin verksamhet. Det är den kommunala verksamheten som i huvudsak tar emot de nyanlända, säger Mats Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om