Skolinspektionen kräver flera åtgärder hos friskola

Kvarsebo skola får kritik av Skolinspektionen på elva punkter. Bland annat slår man ner på att onödigt många undervisas av obehöriga lärare och att skolan saknar kurator.

Skolan som ligger i Kvarsebo har fått flera påpekanden av Skolinspektionen.

Skolan som ligger i Kvarsebo har fått flera påpekanden av Skolinspektionen.

Foto: Kvarsebo byaråd

Norrköping2024-01-11 06:45

Skolinspektionen har granskat verksamheten på Kvarsebo skola. Skolan är en fristående skola för barn upp till och med årskurs 6. Skolan drivs av den ideella föreningen Kvarsebo skola. 

Vid sin inspektion har myndigheten identifierat elva punkter som man vill att skolan presenterar lösningar på. De flesta av punkterna ska vara åtgärdade senast till 1 mars 2024. Men när det gäller punkten om mer undervisning av legitimerade lärare har skolan till 15 augusti på sig att presentera en lösning.

Myndigheten godtar i stort hur undervisningen är upplagd. Men man säger samtidigt att onödigt många undervisas av obehöriga lärare, att rutinerna för att anmäla kränkningar brister och att man påpekar psykolog och kurator saknas. 

Vidare har man sett att eleverna inte har haft några klassråd eller elevråd den här terminen, att studie- och yrkesvägledning saknas i stor utsträckning samt att hanteringen av betygskatalogen strider mot regelverket. Det senare betyder att betygen som satts inte har signerats på rätt sätt.

Anna Karin Tilleby är ordförande i föreningen som driver skolan. Hon tycker att det är bra att skolan fått svart på vitt att man driver en sund och god undervisning. Inga kränkningsanmälningar mellan elever har exempelvis kommit in under året.

– Samtidigt tyckte jag först att elva punkter var mycket. Men mycket har vi redan åtgärdat eller ska åtgärdas under vårterminen. Vi har också flera behöriga lärare som ska söka legitimation för fler ämnen. Det och att titta på schemaläggningen blir viktigt, säger hon.

Hur ska ni lösa att ni inte har kurator eller skolpsykolog?

– Det jobbar vi med nu. Det är något som kanske är lite mer komplicerat att komma tillrätta med. Antingen får i hyra in den resursen eller så rekryterar vi in någon som kan ta uppdraget som kurator i verksamheten. Vi har tidigare haft möjlighet att ta in det vid behov, men Skolinspektionen vill att vi har mer kontinuerlig närvaro, så det jobbar vi med att lösa nu, säger Anna Karin Tilleby.

Att inga klassråd har hållits under höstterminen och att studie- och yrkesvägledningen i stort sett uteblivit finns det åtgärdsplaner på säger hon.

– Elevdemokrati är viktigt och det har fallit mellan stolarna. När det gäller det, precis som med studie- och yrkesvägledningen, handlar det bara om att det läggs in tillfällen i schemat då det finns med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!