Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Skicka dem till Norrland och hugg skog"

Eva Andersson har bott i Klockaretorpet i nio år, den senaste tidens händelser gör henne både förbannad och rädd.

Höjd polisnärvaro. Kommunpolis Peter Johansson och områdespolis Jonas Wickberg vill skapa trygghet i Klockaretorpet med sin och kollegornas närvaro.

Höjd polisnärvaro. Kommunpolis Peter Johansson och områdespolis Jonas Wickberg vill skapa trygghet i Klockaretorpet med sin och kollegornas närvaro.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2016-05-19 06:30

– Vi lever inte i någon misär i Klockaretorpet, det här är inte ett område där alla går på soc, vi jobbar och vissa kanske har sparat i hop till en ny bil som bränns upp. Föräldrarna borde ställas till svars för vad deras barn gör, säger hon ilsket.

Men om de har fyllt 18 år då?

–  Kommunen får väl skicka dem till Norrland och hugga skog om de inte tycker att de har något att göra här. Det har alltid varit så att unga säger att de inte har något att göra, men de får de väl ut och spela boll som mina ungar gjorde, man kan inte bara sätta eld på bilar för att få uppmärksamhet, säger Eva Andersson.

Och så tycker hon att ungdomarna ska ha respekt för polisen.

– Eller ska polisen tassa runt på tå för dem? Jag blir så förbannad, det är ju våra skattepengar som går till det här nu.

Att pengar har en stor betydelse för vad vi nu ser runt om i Sverige, där det bränns bilar och kastas stenar på räddningstjänsten, håller även före detta justitieminister Thomas Bodström med om.

–  Det spelar ingen roll att vi har bytt regering, ingen verkar förstå att det kostar pengar att motverka utanförskap, ingen verkar beredd att betala.

De pengar som de som jobbar fått i jobbskatteavdrag är pengar som kunde gått till mer välfärd för fler utsatta grupper?

– Ja, snart har vi utsatta områden överallt och vad gör vi då?, säger Thomas Bodström.

Flera av dem vi möter i Kockaretorpet menar att den bild som nu ges av området är fel. Det är bara runt centrum som det varit oroligheter. För det mesta är det hur lugnt som helst.

När polisen parkerar med piketen och flera bilar kommer flera grabbar ut från fiket, som är öppet, och frågar vad som hänt. De har svårt att förstå varför polisen är där hela tiden och varför vakter ständigt patrullerar området. Flera av dem menar att det får motsatt verkan och provocerar snarare än lugnar.

Att få föräldrarna att få stopp på de som bränner och kastar är enligt två grabbar i 25-årsåldern ingen framkomlig väg.

– De har föräldrar som inte bryr sig om vad deras ungar gör. De kommer fortsätta så länge polisen är här, eller bara flytta på sig, sälja drogerna någon annanstans. Enda sättet är att ge dem ett riktigt jobb så att de kan tjäna egna pengar på lagligt sätt, lära sig hur det funkar, hur man är social och sköter sig.

I aktuellt i tisdags sa rikspolischefen Dan Eliasson att de särskilt utsatta områdena ska få mer resurser samtidigt som det visades bilder på Klockaretorpet.

– Det är inte ens ett utsatt område, vi har de resurser vi har, säger Peter Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om