De gamla lokalerna har stått där sedan 1938.
Skenäsanstalten var från början ett ungdomsfängelse för pojkar, men 1974 blev det en öppen anstalt för män och det är det än i dag.
Lokalerna är dock gamla och slitna och inte anpassade för dagens verksamhet.
Kriminalvården har därför beslutat att riva de gamla lokalerna och bygga nytt och samtidigt utöka kapaciteten, från 89 platser till 144.
Det planeras för tre nya byggnader och satsningen i Skenäs beräknas kosta över 300 miljoner kronor.
Det första huset står redan klart och 1 juni flyttar 48 av de intagna in i de nya lokalerna.
– Vi har som myndighet befunnit oss i en besvärlig beläggningssituation under ett par år och för att ta oss ur den situationen behöver vi jobba på lång sikt med att bygga en ny kapacitet, säger Niklas Bellström, regionchef för Kriminalvården i region öst.
Kriminalvården har själva varit med och utformat ett helt nytt typhus som är både säkert och modernt, men också enkelt och kostnadseffektivt att bygga. Det är just ett sådant som byggts i Skenäs.
Tanken är att likadana hus nu ska byggas på anstalter runt om i landet.
– Det här är modellen för svensk kriminalvårds byggnationer i framtiden.
Varje hus har fyra avdelningar med plats för tolv intagna per avdelning, med möjlighet att utöka till 20.
Rummen är tolv kvadratmeter stora och har fönster, toalett och dusch.
På avdelningen finns också gemensamt kök och allrum. 85 procent av inredningen är dessutom gjord av klienter.
Anette Rask och Oskar Liljekvist, båda Kriminalvårdsinspektör på Skenäsanstalten, ser fram emot flytten och menar att de nya husen kommer innebära ett stort lyft för verksamheten.
– Det betyder jättemycket naturligtvis. Lokalerna på Skenäs är väldigt slitna och det har länge pratats om vad som ska ske, om det ska läggas ner eller rustas upp. Nu blir det otroligt mycket bättre arbetsförhållanden. Rent, fräsch och bättre luft. Inga trasiga väggar där de intagna kan gömma saker, säger Oskar.
– Rent säkerhetsmässigt blir det ett stort lyft också. Det är stor skillnad på vad som behövdes 1938 när de gamla lokalerna byggdes och vad som behövs i dag, säger Anette.
Tanken är också att delar av Kolmårdsanstalten kommer att flyttas till Skenäs när hyresavtalet i Kolmården löper ut 2022.