Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skänkte fotoneg till museum

Stadsmuseet i Norrköping har utökat sina samlingar med 10 000-tals fotonegativ. Det är fotografen Hasse Johnsson, 76, som skänkt dem.

Skänkte negativ. Mångårige frilansfotografen Hasse Johnsson, till vänster, har skänkt alla sina negativ från framförallt Folkbladet, till Stadsmuseets fotosamlingar. De togs emot av intendent Sofia Hammarqvist och fotoassistenten Jens Holmbom.

Skänkte negativ. Mångårige frilansfotografen Hasse Johnsson, till vänster, har skänkt alla sina negativ från framförallt Folkbladet, till Stadsmuseets fotosamlingar. De togs emot av intendent Sofia Hammarqvist och fotoassistenten Jens Holmbom.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2014-05-19 08:31

– Jag fotograferade händelsenyheter och reportage till Folkbladet under drygt 30 år, berättar Hasse Johnsson. Allt från IFK-matcher och syföreningsträffar till trafikolyckor och bränder.

Hur länge höll du på?

– Jag fick in min första bild i tidningen 1971 och sedan kan man säga att jag höll på som frilansfotograf fram till 2002, då pressfotograferandet för min del ebbade ut. Och det blev många både svartvita och färgbilder under de här åren.

Varför skänker du nu alla negativen till Museet?

– Det känns som att negativen omfattar mycket händelser i Norrköping under de 30 åren och jag hoppas och tror att museet kan få användning av negativen på ett eller annat sätt. Bättre det än att de kanske slängs en vacker dag, när jag inte är med längre.

Fotograferandet var under alla år en hobby och frilansuppdrag för din del?

– Ja, fotograferandet blev ett andningshål, till mitt ordinarie jobb inne på Whirlpools fabrik. Med hjälp av fotograferandet kom jag ut i de mest skiftande miljöer och försökte hela tiden hitta nya bildvinklar.

Och på stadsmuseet tar man emot negativen med öppna armar?

– Det här känns enormt värdefullt att ha fått de här negativen och jag tror det kan röra sig om uppåt 100 000 neg, säger museets fotoassistent Jens Holmbom med en blick över de 13 pärmarna och många lådor fullproppade med negativ.

Hur kan ni få användning av dem?

– Det kan handla om bilder till utställningar eller till folk som kommer hit och forskar om olika saker, säger Sofia Hammarqvist, intendent på museet. Och om någon skriver en bok, kan de komma till oss och fråga efter bilder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om