Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjukvården har höjt beredskapen

Det är oklart hur många östgötar det är bland de återvändande från det katastrofdrabbade området i Sydostasien. Igår återvände några. Från och med torsdagen väntas flera skadade återvända till Östergötland.

NORRKÖPING2004-12-31 06:00
- Från början var det sagt att vi skulle bli underrättade från flygplanen som de återvänder med, men det verkar inte ha fungerat. Det är först när de anländer till Arlanda som vi får veta om det finns några östgötar med och om de är skadade, säger Hans Rutberg, chefläkare på Universitetssjukhuset i Linköping och med i den regionala sjukvårdsledningen i Östergötland.
Igår var det några återvändande från det katastrofdrabbade området som uppsökte sjukhusvård i länet. En person med infekterade skärskador i benen blev inlagd på infektionskliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping. En person har uppsökt vård vid akutmottagningen i Norrköping och ytterligare en handfull personer har sökt vård via vårdcentralerna.

Full beredskap
Från och med torsdagsnatten väntas fler skadade komma till Östergötland. Sedan i går har sjukvården i Östergötland utökat sin beredskap så att den kan ta emot uppåt 60 patienter. För de återvändande östgötarna som behöver sjukhusvård har infektionsavdelningarna på Vrinnevisjukhuset och Universitetssjukhuset frigjort platser och beordrat in beredskap.
- Tanken är att de ska komma hit oavsett skada. Vi får kontinuerlig information om hur många som kommer men den är dålig, säger Elisabet Shimekaw, vårdenhetschef för infektionskliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Minimera spridning
Alla patienter kommer att få genomgå prover eller, om de behöver sjukhusvård, till en början läggas in på infektionsavdelningen för att minimera spridning av eventuellt medförda resistenta bakterier som inte reagerar på antibiotika.
- Det är vi naturligtvis rädda för eftersom vi vet att det förekommer mycket sårskador. Men det är svårt att förbereda arbetet. Vi vet inte vad de kommer hem med. Allt blir utifrån det vi hört och sett via media, säger Lars Eriksson, infektionsläkare på Vrinnevisjukhuset.
I onsdags skickades fem ambulanser till Stockholm för att transportera patienter till Östergötland eller närliggande landsting. Igår kväll skickades en sjukvårdsgrupp från Landstinget i Östergötland till Arlanda för att byta av medarbetare från Danderyds sjukhus som hittills har bemannat sjukvårdsfunktionen på flygplatsen. Det östgötska teamet kommer att vara där i totalt fyra dygn. Deras uppgift är att bedöma de återvändandes skador och besluta om personerna kan ta sig hem via bilar, bussar eller med ambulanstransport.
Från det nationella katastrofcentret i Göteborg kom det under torsdagen en förfrågan om Landstinget i Östergötland kan skicka ett traumateam till Thailand. Det innebär att två kirurger, en ortoped en narkosläkare samt två sjuksköterskor beräknas åka till Thailand i morgon bitti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om