Lagom till sommaren försvinner en tredjedel av de mest erfarna sjuksköterskorna på Vrinnevisjukhusets akutmottagning. Nu oroar sig personalen för patientsäkerheten och arbetsmiljön.
- Akuten dräneras på erfaren personal. Många av sjuksköterskorna som sagt upp sig har arbetat i flera år. Det tar lång tid för ny personal att sätta sig in i verksamheten. Att så många säger upp sig samtidigt kommer att orsaka problem, säger Annica Karlsson, ledningsansvarig sjuksköterska på akutmottagningen.
"Funkar inte"
Sjuksköterskan Marius Kaale har drygt en månad kvar på akuten innan han börjar sitt nya arbete på en privat vårdcentral i Norrköping.
- Tidigare arbetade vi tre dagar och var lediga tre dagar. Jag arbetade 86 procent men fick betalt för heltid. Eftersom jag har tre barn kunde jag arbeta deltid men ändå lönekompenseras. För drygt ett år sedan ändrades våra scheman på grund av besparingar och vi var tvungna att börja arbeta varannan helg. För mig funkar det inte att arbeta så intensivt med familj, därför bestämde jag mig för att sluta, förklarar Marius Kaale.
Låga löner
De låga lönerna i kombination med hög arbetsbelastning och intensiva arbetspass är de främsta orsakerna till uppsägningarna, enligt Marius Kaale.
- Landstinget är ingen attraktiv arbetsgivare. Vill de ha fungerande verksamheter måste de se över lönerna, arbetstiderna - annars kommer personalen fortsätta försvinna till arbetsgivare där de erbjuds bättre villkor, säger han.
Brist på sköterskor
Marius Kaale tror att uppsägningarna kommer att påverka patientsäkerheten och leda till fler avvikelserapporter.
- Vi skriver redan många avvikelser. Med ny personal kommer de bli ännu fler. På akuten måste man kunna improvisera och handla snabbt - det tar ett tag innan man kommer in i arbetet, säger han.
Helene Eriksson, fackligt ombud och sjuksköterska på akuten, oroar sig också för att uppsägningarna kommer leda till akut brist på sjuksköterskor lagom till sommaren.
- Vi kommer inte att hinna täcka upp för alla som försvinner. Det finns inte tillräckligt med sjuksköterskor att få tag på, säger hon.
"Ger upp"
Enligt Lotta Selevik, vårdenhetschef på akutmottagningen, har man nyligen gjort en riskanalys tillsammans med personalen. Där kom det fram att de låga lönerna i kombination med det höga tempot och de schemalagda helgerna är det personalen mår sämst över.
- Människor orkar ett tag, sen ger de upp. Vi måste börja med att göra något åt helgtjänstgöringen. När personalen var lediga tre dagar hann de vila upp sig och då spelade inte helgerna så stor roll. Nu arbetar de dag, natt och helg och hinner knappt sitta ner och äta lunch, det funkar inte, säger hon.